Merkez Bankası'nın yeni başkanı intihalci çıktı

Merkez Bankası'nın yeni başkanı intihalci çıktı

Erdoğan'ın imzaladığı bir kararname ile Merkez Bankası başkanlığı görevden alınarak Murat Çetinkaya'nın yerine getirilen Murat Uysal'ın 2001'de mezun olmak için yazdığı tezde intihal yaptığı iddia edildi.

A+A-

Erdoğan'ın imzaladığı bir kararname ile Merkez Bankası başkanlığı görevden alınarak Murat Çetinkaya'nın yerine getirilen Murat Uysal'ın 2001'de mezun olmak için yazdığı tezde intihal (bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması) yaptığı iddia edildi.

Bianet'te yer alan habere göre; Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alınıp yerine yardımcısı Murat Uysal'ın getirilmesini sonrasında yeni başkan Uysal'ın akademik kariyeri tartışma konusu oldu.

Akademisyen Can Okar, yüksek lisans çalışmasını 2001'de Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü'ne bağlı Bankacılık Anabilim Dalında tamamlayan Uysal'ın tezinde tezde üç farklı çalışmadan intihal yaptığını iddia etti.

Uysal'ın tezine Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın Ulusal Tez Merkezi sayfasından ulaşmak mümkün.

Akademisyen Okar Uysal'ın intihal yaptığı kaynakların Frederic S. Mishkin'in (2000), "Inflation Targeting in Emerging Market Countries (Gelişmekte olan ülkelerde enflasyon hedeflemesi)", Ferya Kadıoğlu, Nilüfer Özdemir ve Gökhan Yılmaz'ın (2000), "Inflation Targeting in Developing Countries (Gelişen ekonomilerde enflasyon hedeflemesi)" ve Melike Altınkemer'in (2001), "How Did They Manage the Floating Crisis? (Dalgalı krizi nasıl idare ettiler: Kore, Meksika ve Brezilya'dan örnekler)" olduğunu iddia etti.

Ayrıca Uysal'ın tez danışmanının, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 'Elektrik Enerjisi Üretiminde Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Finansmanı' başlıklı doktora tezindeki danışmanı olan Prof. Dr. Erişah Arıcan olduğu ifade edildi. Albayrak ile ilgili olarak yayınlanan bazı ses kayıtlarında tezin Albayrak tarafından değil tez danışmanı Erişah Arıcan tarafından yazıldığı iddia edilmişti

Okar'ın ifadelerine göre Uysal tezinin giriş bölümünün tamamı Frederic Mishkin'in makalesinden alıntılamış. Akademisyen, metinlerin aynı olduğunu göstermek için ise makalelerin şu karşılaştırmalarını paylaştı:

ms.jpg

Sol taraftaki görselde Mishkin'in 2000'de yazdığı "Inflation Targeting in Emerging Market Countries" adlı makalaesi, sağ tarafta ise Uysal'ın "Enflasyon hedeflemesi: Dünya'da ve Türkiye'deki uygulamaları" adlı tezinin inglizcesi görülüyor. Uysal'ın yazdığı makale Miskhin'in makalesinin aynısı.

Okar, tezde Mishkin'in yazımının aynı şekilde ilerleyen bölümlerde de kullanıldığını ama hiç sayfa altında kaynak gösterilmediğini ifade etti. Kaynakça bölümünde Mishkin'in ismi ve makalesi yer alıyor.

ms1.jpg

Okar, Uysal'ın yazdığı tezde kelimesi kelimesine kopyalanan bir başkan makaleninin de Ferya Kadıoğlu, Nilüfer Özdemir ve Gökhan Yılmaz imzalı "Inflation Targeting in Developing Countries" isimli makale olduğu olduğunu belirtti. Okar, Kadıoğu, Özdemir ve Yılmaz'ın tezin yazıldığı dönemde Merkez Bankası çalışanı olduklarını belirtti.

Bu intihalin yedi sayfa boyunca devam ettiğini dile getiren Okar, Uysal'ın her ne kadar kaynakçada bu isimlere yer verse de kaynak veya bir dipnot bulunmadığını aktardı.

ms2.jpg

Okar ayrıca Uysal'ın, Melike Altınkemer'in Mart 2001'de yayınlanan makalesinden de bire bir alıntı yaptığını belirterek, Altınkemer'in ismine tezin hiçbir yerinde yer verilmediğini aktardı.

İntihal Nedir

İntihal, bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır. Başlıca türleri: Alıntı ifadeler ve fikirler için kaynak göstermemek Ödünç alınan ifadeleri tırnak içinde yazmamak ve kaynak göstermemek (Kaynak: Vikipedi)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum