Merkez faize dokunmadı

Merkez faize dokunmadı

A+A-

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini yüzde 8.25'te sabit tutarken, faiz koridorunun üst ve alt bantlarında da değişikliğe gitmedi.

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.25, marjinal fonlama oranını yüzde 11.25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını ise yüzde 7.5 seviyesinde sabit tuttu.

Para Politikası Kurulu (PPK) metninde "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" denildi.

Uzmanlar Merkez Bankası'nın kararında faizdeki hareketin etkili olduğunu bu nedenle beklendiği gibi bir değişikliğe gitmediğini ve sıkı para politikasını sürdürdüğünü belirtiyor. Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay faiz indirimini yeniden değerlendirmesi bekleniyor.

Analistler enflasyondaki yüksek seyir ve son dönemde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına beklenenden daha erken başlayabileceği ve artışların daha hızlı yapılabileceği yönündeki açıklamalarının da politika faizinde indirimi zorlaştırdığına dikkat çekiyor. Buna karşın büyümedeki yavaşlama ve hükümetin faiz indirimi taleplerini de dikkate alarak bazı analistler koridorun üst bandında bir indirimi de göz ardı etmiyordu.

PPK metninde sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği, zayıflayan küresel talebe rağmen ihracatın dengeli büyümeyi desteklemeye devam ettiği belirtildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.