Merkez faizi sabit bıraktı, metni değiştirdi

Merkez faizi sabit bıraktı, metni değiştirdi

Yurt içinde bugün gözler Merkez Bankası’nın faiz kararındaydı. TCMB Başkanlığına Naci Ağbal'ın yerine atanan Şahap Kavcıoğlu ilk faiz kararına imza attı. Merkez Bankası, beklendiği gibi, yüzde 19 olan politika faizinde değişikliğe gitmedi.

A+A-

Berfin ÇİPA 

 PPK metninde yapılan değişikliklerle, TCMB’nin kararı sonrası piyasaların tepkisi de gecikmedi. Dolar/TL güne 8,06-8,07 bandında başlarken, Euro/TL ise 9,70’in altında seviyelerde başlamıştı. Faizin sabit bırakılması kararı sonrası döviz kurları yükselişe geçti. Dolar/TL, 8,10'u Euro/TL ise 9,70'in üzerine çıktı. BİST 100 Endeksi ise gün içi kazançlarını silerek faiz kararı sonrası düşüşe geçti. 1.418 puana kadar çıkan BİST 100, 1.4087 puana geriledi.

"TCMB FAİZ DÜŞÜRMEYE BAŞLAYABİLİR"

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan,  Merkez Bankasının yakın bir dönemde faiz düşürmeye başlayabileceğinin altını çizdi. Erkan, “Piyasanın asıl endişe ettiği durum, sıkı politikanın sonuçları daha tam görülmeden enflasyon düşüşünün faizleri hızlıca indirmek konusunda Merkez Bankası’nı acele ettirmesi. Faizleri, enflasyondan daha hızlı bir şekilde indirmek yaratacağı makroekonomik ve finansal etkilerle ilerleyen dönemde daha hızlı bir şekilde faizleri artırmayı gerektirebilir. Metindeki değişimler, para politikası sıkılaşmasının dönemsel olduğunu ve Merkez Bankası’nın daha güvercin politika uygulamalarına geçerek beklenenden yakın bir dönemde faizleri düşürmeye başlayabileceğine işaret etmektedir” dedi.

"DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASI TL İÇİN RİSKLİ OLABİLİR"

Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Özsoy TL’nin negatif yönde ayrıştığı bir dönemde faiz düşürmenin riskli olabileceğini belirtti. Özsoy, “TCMB’nin son metninden, özellikle yılın ikinci yarısı itibariyle enflasyonda gündeme gelecek muhtemel gerileme paralelinde 2-3 puanlık bir reel faizi  muhafaza edecek şekilde bir faiz oranı düşüşüne gitme ihtimalinin kuvvetlendiğini görüyorum. Ancak bu hareketi yapacağı dönemde TL’nin dolar karşısında oynaklık seviyesinin minimumda olacağı bir düzenin de hazırlanmış olması gerekir. Eğer faiz indirim kararının verileceği dönemde TL’nin özellikle dolar karşısında diğer para birimlerine göre negatif yönde ayrışma potansiyeli yüksek olursa düşük faizi politikası TL açısından riskler doğurabilecektir” dedi.

"PPK METNİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER TL’Yİ BASKILADI"

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Onurcan Bal, faiz kararının beklentilere paralel geldiğini belirtirken PPK metninde yapılan değişikliklere dikkat çekti. Bal, “Önceki metinde yer alan "uzun bir müddet sıkı duruş" ve "gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacak" ifadelerinin çıkarılması Türk Lirası üzerinde bir miktar baskı oluşturdu. TCMB kararı öncesinde değer kazanımlarının görüldüğü Türk Lirası’nda karar sonrasında volatilite artış kaydetti. Karar metnindeki değişimin etkisiyle TL’de gün içi kazançların geri verildiği görülürken, ilerleyen süreçte TCMB’nin duruşu ve piyasalarla kuracağı iletişim son derece önemli olacaktır” dedi.

“TCMB FORMAT ATTI”

Ekonomist Dr. Tolga Dağlaroğlu, TCMB’nin Enflasyon Tahmin Hedeflemesi stratejisinden vazgeçtiğini belirtti. Dağlaroğlu, “Bu toplantı metnini para politikasına “format atmak” olarak yorumladım. Metinde benim gördüğüm 2019 Nisan ayında Enflasyon Raporunda belirtilen enflasyon tahminlerinin ara hedef olarak kullanıldığı Enflasyon Tahmin Hedeflemesi stratejisinden vazgeçildiğidir. En azından merkez bankasının tepki fonksiyonu netleşti. Artık daha güvercin bir merkez bankası var. Merkez bankasının tepki fonksiyonunda çıktı açığının katsayısının arttığı bir para politikasına kayış söz konusu” dedi.

Etiketler : , , ,