Merkez'den bankalara "eurobond alın" talimatı!

Merkez'den bankalara "eurobond alın" talimatı!

Merkez Bankası'nın 700 puanı geçen CDS'leri düşürmek için bankaları arayarak eurobond almalarını istediği ileri sürüldü

A+A-

Türkiye Merkez Bankası'nın bu hafta bankaları arayarak, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan bu yana düşen ülke tahvillerini (eurobond) satın almalarını isteği ileri sürüldü.

Bloomberg'in konuyla ilgili bilgi sahibi olan ancak isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere dayandırdığı haberine göre, Pazartesi günü yetkililer ülkedeki bazı bankaları arayarak ikincil piyasalarda çeşitli vadelerde dolar tahvilleri satın almalarını istedi.

Söz konusu kişiler, bu hamlenin borçlanma maliyetlerini sabit tutmayı ve temerrüt gibi potansiyel kredi olaylarına karşı bir koruma ölçüsü olan kredi temerrüt takaslarında (CDS) bir artışı önlemeyi amaçladığını söyledi. Bankalara alım hedefi verilmedi. Habere göre konu ile ilgili olarak Merkez Bankası yorum yapmayı reddetti.


Bu gelişmenin etkisiyle Türkiye'nin beş yıllık kredi temerrüt swapları Pazartesi günü 700 baz puanın üzerine çıktıktan sonra Çarşamba günü 19 baz puan düşüşle 668 baz puandan kapandı ve 18 Mayıs'tan bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Türkiye'nin 10 yıllık genel dolar tahvilinin getirisi Pazartesi günü Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra son iki günde 35 baz puandan fazla düşerek %10'a geriledi.

Öte yandan döviz piyasalarında lira zayıflamaya devam etti. Çarşamba günü %0,3 düşüşle dolar başına 19,8968'den kapandı ve bu yılki kaybı %6'ya yükseldi.

İlgili Haberler