Mevduatlar düşerken ABD banka kredileri rekor kırdı

Mevduatlar düşerken ABD banka kredileri rekor kırdı

Fed'in paylaştığı verilere göre ABD ticari bankalarındaki mevduatlar Nisan sonuna doğru yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine gerilerken bankalar tarafından sağlanan toplam kredi, ödenmemiş kredi ve finansal kiralamaların rekor seviyeye ulaşmasıyla arttı

A+A-

Mevsimsellikten arındırılmamış mevduat 26 Nisan'da sona eren haftada bir önceki haftaya göre yaklaşık 120 milyar dolar azalarak 17,1 trilyon dolara geriledi. Bu, Haziran 2021'den bu yana görülen en düşük seviye olurken, mevduatlar Mart ayında Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) çökmesinden önceki haftaya göre 500 milyar dolardan fazla azaldı.

SVB ve daha küçük Signature Bank'ın birbirlerinden birkaç gün sonra iflas etmelerinin hemen ardından yaşanan rekor mevduat çıkışlarının ardından, mevduatlar Nisan ayı başlarında istikrar kazanmıştı. Nisan ayının ikinci yarısında tekrar yükselişe geçen mevduatlar, yıllık vergi beyannamesi verme sezonunun sona ermesiyle birlikte hesaplardan büyük çıkışların yaşandığı bir dönem.

Bu durumu dikkate alan mevsimsellikten arındırılmış bazda, mevduatlar Mart sonundan bu yana çok az değişti.

Büyük ABD bankalarında mevduat, mevsimsellikten arındırılmamış bazda, bir hafta önceki 10,61 trilyon dolardan 10,54 trilyon dolara düştü. Küçük bankalardaki mevduat toplamı ise 5,34 trilyon dolardan 5,32 trilyon dolara geriledi.

Bu arada, toplam bankacılık sistemi kredisi, birçok ekonomist ve politika yapıcının son bankacılık sistemi kargaşası ve Fed'in geçtiğimiz yıl yaptığı agresif faiz oranı artışlarından sonra gelişmesini beklediği daralmayı henüz göstermedi. Düzenleyiciler bu hafta üçüncü bir bankaya - First Republic - el koydu ve ABD'nin en büyük bankası olan JPMorgan Chase & Co (JPM.N) devraldı.

Toplam bankacılık sistemi kredileri ikinci haftada da 17.37 trilyon $'a yükselirken, krediler ve finansal kiralamalar mevsimsellikten arındırılmamış bazda bir önceki haftaki 12.07 trilyon $'dan 12.11 trilyon $'a yükselerek rekor kırdı. Bununla birlikte, kredi büyümesi son aylarda durağanlaştı: yıllık büyüme oranı geçen yılın sonundaki çift haneli hızdan Nisan ayı biterken yaklaşık %9'a geriledi, bu da daha sıkı koşulların banka kredilerini yumuşatmaya başladığını gösteriyor.

İlgili Haberler