MHP'den CHP'nin önerisine yanıt

MHP'den CHP'nin önerisine yanıt

MHP, CHP Başkanı Kılıçdaroğlu'nun dönüşümlü başbakanlık önerisine cevap verdi

A+A-

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye dönüşümlü başbakanlık teklif etmesinin, HDP ile biraraya gelmeme ilkesinden vazgeçiremeyeceğini söyledi.

Sözcü gazetesine açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Bahçeli'ye birlikte kuracakları bir koalisyonda başbakan olması önerisinde bulunarak, bu dönemde iktidar olmanın ateşten gömlek anlamına geldiğini ancak ülke için bunu yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

TBMM'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Halaçoğlu, Kılıçdaroğlu'nun Bahçeli'ye dönüşümlü başbakanlık önerisinin, MHP'yi HDP ile biraraya gelmeme ilkesinden vazgeçirmeyeceğini kaydederek, "İki partinin sayısı yetmiyor. Sanırım Sayın Kılıçdaroğlu HDP'yi de içeriden ya da dışarıdan destek olarak işin içerisine dahil etmek istiyor. Bizim bu konudaki tavrımız belli" dedi ve şöyle devam etti:

"Böyle bir koalisyon içinde yer almamız söz konusu değil. Ülkeye hizmet önemli. Başbakanlık daha sonra gelecek iş. Sayın Genel Başkanın (Bahçeli) başbakanlık için ilkelerinden taviz vermesi söz konusu değil."

7 Haziran'da yapılan genel seçimde 550 sandalyeli TBMM'de AKP 258 milletvekili çıkarırken, CHP yüzde 132, MHP ve HDP 80'er sandalye kazandı. Seçim sonuçlarının ardından Türkiye'de 13 yılın ardından koalisyon senaryoları gündeme gelmişti. Hükümet kurmak için Meclis'te en az 276 sandalye gerekiyor.

CHP ile MHP'nin milletvekili sayıları toplamı 212'yi bulduğu için, güvenoyu alabilmek için dışarıdan bir partinin daha koalisyona destek olması gerekiyor. MHP ise HDP ile herhangi bir oluşum içine girmeye sıcak bakmıyor.

Kılıçdaroğlu açıklamasında, MHP ile koalisyona olumlu baktığını belirterek, Bahçeli'ye şu çağrıyı yaptı:

"İsterlerse dönüşümlü başbakanlık bile yapabiliriz. Gelsin bu koalisyonda Başbakan olsun. Maksat, ülke bu badireden çıksın. Biz bu ülkeyi nasıl yöneteceğimizi birlikte gösterelim. Namuslu, dürüst nasıl yönetilir gösterelim. Sadece koalisyon değil, bu aynı zamanda rejimi kurtarmak. Milletin rahat bir nefes alması lazım. Bu koalisyonda kimin önce Başbakan olacağı da önemli değil. Önemli olan da ilkelerde buluşmak."

Kılıçdaroğlu, bu dönemde iktidar olmanın 'ateşe girmek gibi' olduğunu kaydederek, "Merkez Bankası'nın rezervleri kısa vadeli borçları ödemeye bile yetmiyor şu aşamada. Yakında yabancı sermaye çıkışı olacak. Gelecek açısından öyle parlak bir tablo yok. Ama söz konusu olan vatansa, gerisi teferruattır. Ateşten gömleği giymeye hazırım" dedi.

Kılıçdaroğlu, AKP'nin ülkeyi yeniden seçime götürmek isteyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ekonomi ve güvenlik anlamında çok karamsar bir tablo çizecekler. 'Yeniden bize yetki verin' diyecekler. Yeni seçimde CHP açısından çok büyük bir değişim olacağını sanmıyorum. Ama HDP'ye giden oyların bir kısmı yüzde 13'ü bulduğu için geri gelebilir."

Kılıçdaroğlu, koalisyon sürecinde 'olmazsa olmaz ilkelerini' ise şöyle sıraladı:

"(Açıkladığım) 14 maddenin ve koşullarımızın kabul edilmesi lazım. Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı çok önemli. Sadece bakanlıklar değil TÜBİTAK ve Bilgi Teknolojileri Kurumu çok önemli."

 

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.