MHP'den koalisyona şartlı "Evet"

MHP'den koalisyona şartlı "Evet"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, AKP'nin kuracağı bir azınlık hükümetine, Kasım ayında erken seçime gidilmesi koşuluyla destek verebileceklerini söyledi

A+A-

 MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, AKP tarafından kurulacak bir azınlık hükümetine, Kasım ayında erken seçime gidilmesi koşuluyla destek verebileceklerini söyledi.

Reuters'a açıklamalarda bulunan  Yalçın, "AKP'nin alelade kuracağı bir azınlık hükümetine destek vermeyeceğiz ama eğer burada seçim azınlık hükümetini kastediyorlarsa, bu durumda da seçim tarihinin görülmesi lazım. Kasım'da ya da başka tarihte seçim yapılıp yapılmayacağının baştan belirlenmesi gerekiyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu teklifi görmeden destek yaklaşımı doğru olmaz. Koalisyon alternatifleri tamamen tükenirse, Kasım ayında erken seçim yapılması koşuluyla bir seçim azınlık hükümetine destek verebiliriz. MHP, Kasım ayına sıcak bakar."

MHP Genel Merkezi'nden Yalçın adına yapılan yazılı açıklamada, "Partimizin herhangi bir 'azınlık hükümeti' seçeneğine sıcak ve olumlu yaklaşması düşünülemeyecektir" denilerek, "Esasen söylemek istediğim de ana hatlarıyla ve öz olarak bundan ibarettir" denilerek, "Kaldı ki, Sayın Genel Başkanımızın muhtemel bir 'azınlık hükümetini' desteklememe kararının hilafına herhangi bir parti yöneticimizin söz, beyan ve iması söz konusu değildir" ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu yazılı açıklamanın ardından Yalçın'a telefonla ulaşılamadı.

AKP'nin 7 Haziran genel seçimlerinde tek başına hükümet kurma çoğunluğunu kaybetmesinin ardından AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu 9 Temmuz'da yeni hükümet kurma yetkisini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan alarak CHP, MHP ve HDP ile ayrı ayrı koalisyon turuna çıkmıştı. Tur sonucunda CHP ile koalisyon imkanlarının araştırılması için heyetler oluşturulmuş ve beş istikşafi görüşme yapılmıştı.

AKP heyetinin Davutoğlu'na CHP heyetinin de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na sunacağı raporların ardından sürecin devamı ya da sonlandırılması sözkonusu olacak..

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise milletin kendilerine muhalefet görevi verdiğini ve koalisyon seçeneklerinin diğer üç parti arasında araştırılması gerektiğini söylemişti. 22 Temmuz tarihindeki açıklamasında erken seçimden korkmadıklarını ve buna hazırlandıklarını dile getiren Bahçeli, 31 Temmuz'da Yozgat'ta çözüm sürecinin sonlandırılması durumunda koalisyon arayışlarında "gövdelerini taşın altına koyacaklarını" kaydetmişti.

AKP'nin CHP ile koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması durumunda, AKP-MHP koalisyonunun kısa sürede anlaşarak kurulabileceği yaklaşımının doğru olmadığını dile getiren Yalçın, "Bu MHP'nin ceplerinde olduğu kanaatini uyandırır. Fevkalade yanlıştır. Bizim şartlarımız yerine gelmeden AKP ile bir koalisyon kurmamız beklenmemeli. Anayasanın ilk dört maddesinden taviz verilmemesi, açılım sürecinin derhal sonlandırılması şartlarımız arasında. Sürecin bittiğiyle ilgili birkaç cümle yeterli değil. Bunun Başbakan tarafından deklare edilmesi lazım. Şartlarımız AKP ve Davutoğlu tarafından kabul görürse görüşmeler başlar. Koalisyon yaparız demiyoruz. Görüşmeler başlar" dedi.

TBMM'de AKP'nin 258, CHP'nin 131, MHP ve HDP'nin 80'er milletvekili bulunuyor.

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç dün NTV’de yaptığı açıklamada, CHP ile koalisyon konusunda anlaşamamaları durumunda MHP ile hemen görüşüp, kısa sürede hükümet kurabileceklerini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mutlak suretle Türkiye’yi seçime götürmek istediğini belirten Yalçın, "Cumhurbaşkanı bu kumarı oynayacak gibi görünüyor. Başbakan farklı düşüncede izlenimi var. Dışarıdan görüntü hoş değil. Vesayet altında bir başbakan görüntüsü mevcut" diye konuştu.

Erdoğan Cumartesi günü Çin gezisinde gazetecilere, koalisyondan fayda beklemenin boşuna olduğunu dile getirirken, "Ülkeyi seçime götürmek kaydıyla azınlık hükümeti mümkün" demişti.

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.