Milletvekilleri direndi duruşma ertelendi

Milletvekilleri direndi duruşma ertelendi

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül, bugün yeniden hâkim karşısına çıktı.

A+A-

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül, yargılanacakları MİT tırları davasının ilk duruşması için bugün hâkim karşısına çıktı. Milletvekilleri direnip salondan çıkmayınca dava ertelendi.

Duruşmaya devam etmek için milletvekillerinin salondan ayrılmasını talep eden mahkeme heyeti aksi taktirde kendilerinin salona geri dönmeyeceklerini duyurdu. Kısa bir süre sonra kararını açıklayan heyet, duruşmanın 1 Nisan'a ertelendiğini, salondan ayrılmayan milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Duruşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) müdahil olma talepleri kabul edilirken, davaya da gizlilik kararı getirildi.

Çağlayan Adliyesi'ndeki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi çok sayıda milletvekili, sivil toplum örgütü temsilcisi ve diplomat da destek için adliye binası dışında toplandı.

İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANAN TÜM GELİŞMELER

16: 30- Can Dündar: Yargılanmaya değil yargılamaya geldik.Savunmamız duyulmasın diye yasak getirildi.

16.00- Milletvekillerinin duruşma salonundan çıkmaması üzerine duruşma mahkeme heyeti vekiller hakkında suç duyurusunda bulundu. Duruşma 1 Nisan'a ertelendi. 1 Nisan'da güvenlik önlemlerinin artırılacağı belirtildi.

15.25- Emre Erciş ifade vermeyi bekliyor.



15.15- Can Dündar: “Cumhurbaşkanı emretti, mahkeme boyun eğdi” algısı yaratacak bir hukuksuzluğa geçit vermemeli!

15.00- Duruşmaya başlandı.

14.05- Milletvekillerini duruşmayı izleme talebi reddedildi.

14.00- Saat 15:00'a kadar duruşmaya ara verildi.

13.45- Milletvekilleri duruşmayı izlemek için talepte bulundu, hakimin kararı bekleniyor.

13.20- Heyet salona gelmediği için duruşma başlamadı.

12.05- Mahkeme heyetine salonda büyük tepki var. Davayı izleyenler "Çocuklarınızın yüzüne nasıl bakacaksınız?" diye tepki gösterdi

12.00- Duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT'in müdahil olma talebi kabul edildi. Davaya gizlilik kararı verildi.

11.20- Duruşmanın kapalı olup olmamasının kararlaştırılması için 10 dakika ara verildi.

11.10: MİT ve Erdoğan avukatları: Bize verilen talimat gereği şikâyetçi olarak davaya müdahil olmak istiyoruz.

11.05: Avukatlar: Dosyada gizli belge varsa sadece onlar için kapalı oturum yapılabilir.

11.00: Avukatlar: Erdoğan ve MİT'in avukatları resmen müdahil olmayacaksa, dinleyici sırasına geçsinler.

10.50: Avukatlar: Selam tevhid iddianamesinden 100 küsür sayfa copy-paste edilmiş. Belgeler orda var. Bizim dosyamızda yok ki. Neden kapalı olsun dava? Savcı dosyaya hakim değil. Kapalı olması icin söylediği belgeler dosyada yok.

10.45: Avukatlar: Savcı dosyaya hakim değil. Kapalı olması icin söylediği belgeler dosyada yok.

10.40: Savcı, "devlet görevlilerinin kayıtları, MİT'in talebi" gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılmasını istedi.



10: 40- Hakim, polislere 'görüntü alanları gözaltına alın' talimatı verdi.

10: 37- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşma salonuna geldi.

10: 21- Duruşma salonu değiştirildi.

10.15- Can Dündar ve Erdem Gül mahkeme salonuna alkışlarla giriş yaptı.

09.55 - Dündar ve Gül duruşma salonunun önüne geldi. Almanya Büyükelçisi, İtalya, Hollanda başkonsolosları davayı takip ediyor.



CHP'den İİlhan Cihaner, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Ali Haydar Hakverdi, HDP'den Garo Paylan, Filiz Kerestecioğlu, Meral Danış Beştaş, EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Sanatçı Ferhat Tunç davayı takip edenler arasında.

09.38- Çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci davayı takip etmek üzere duruşmanın görüleceği 14. Ağır Ceza Mahkemesi Büyük Salonu önünde bekliyor.

09.32- Can Dündar ve Erdem Gül'ün duruşması için çok sayıda kişi Çağlayan adliyesine geldi.

09.00: Çok sayıda Çevik Kuvvet polisi ve ve TOMA adliye önüne konuşlandırıldı.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlardan Sorumlu Başsavcı Vekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, Dündar ve Gül için, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama”, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek” ve “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Savcı Fidan, Dündar’ın köşe yazılarının tek delil olarak gösterildiği 473 sayfalık iddianamenin 40 sayfasını da akademik bir makaleden kaynak göstermeden izinsiz kullanmıştı.

Ne olmuştu?

Gazeteciler Dündar ve Gül, Adana'da durdurulan MİT TIR'larının içinde silah ve mühimmat bulunduğunu ortaya koyan görüntüleri yayımlamaları nedeniyle tutuklanmıştı. İki gazetecinin tutuklanma gerekçesi "Silahlı terör örgütü üyeliği, siyasal ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açığa çıkarmak." Tutuklama kararı İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği'nce verildi. Can Dündar ve Erdem Gül'ün yaptığı 3 tahliye talebi de reddedildi. Anayasa Mahkemesi, iki gazetecinin tutukluluklarının 91. gününde hak ihlali kararı vermişti.

92 gün tutuklu kalan gazetecilerin Anayasa Mahkemesi kararıyla serbest kaldıkları davanın ilk duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek. Davayı yerli ve yabancı çok sayıda sivil toplum kuruluşu, gazeteci ve siyasetçi de izleyecek. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.