Mobil uygulamalara 133 milyar dolar harcayacağız

Mobil uygulamalara 133 milyar dolar harcayacağız

Uygulama mağazalarında oyunlar da dahil uygulamalara toplamda 133 milyar dolar gibi rekor bir miktar harcayacağız. Toplam indirmeler ise geçen yıla oranla pek değişmemiş ve 143 milyar olarak kalmış.

A+A-

Özellikle pandeminin de etkisiyle mobil uygulama ekosistemi devasa bir büyüme gösteriyor. 2020 yılında kırılan rekorun ardından 2021 yılında da yeni rekor bekleniyor. Google Play ise bu yıl App Store’a göre biraz daha fazla büyümüş.

Sensor Tower tarafından hazırlanan verilere göre 31 Aralık 2021 itibariyle mobil uygulamalara toplamda 133 milyar dolar harcanmış olacak. Bu rakam geçen yıla göre yüzde 20 daha fazla. Google Play mağazası yüzde 23.5 artışla 47.9 milyar dolar gelir elde ederken App Store da 85.1 milyar dolar ile yüzde 17.7 büyüdü.

Gelir bazında rekor TikTok uygulamasında. 3 milyar indirmeyi de geride bırakan sosyal ağ platformunun 2.3 milyar dolar civarında bir gelir elde ettiği tahmin ediliyor. TikTok sonrasında YouTube en çok harcama yapılan platform konumunda ancak kanal sahiplerine de belirli oranlarda ödeme yapılıyor. Sonrasında Piccoma manga okuma hizmeti geliyor. Mağaza olarak Google Play’de Google One lider iken App Store’da TikTok lider. 

İndirmeler açısından ise Google Play liderliğini sürdürüyor. 111 milyar indirme sayısı yüzde 2.6 artışı gösteriyor. App Store ise çok geride kalmış ve 32.2 milyar indirme ile yüzde 6 küçülmüş. Bu küçülmeye rağmen gelirlerini arttırması da dikkat çekici. 

Uygulama bazında yine TikTok lider durumda. Facebook ikinci, Instagram ise üçüncü. Sosyal medya uygulamaları liderliği kimseye bırakmıyor. App Store üzerinde TikTok liderliği sürdürürken Google Play üzerinde de Facebook lider durumda. Bu yıl sürpriz bir şekilde CapCut video düzenleme uygulaması listeye girmiş. 

Pandeminin bitip bitmeyeceği merakla beklenirken bu soru 2022 trendlerini de belirleyecek. Normalleşmenin sekteye uğraması halinde uygulama mağazalarında yaşanan hareketlilik daha da fazla bir şekilde devam edebilir.