Mobius'lu Defacto halka arza hazırlanıyor

Mobius'lu Defacto halka arza hazırlanıyor

Dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius’un şirketi Franklin Templeton Investments’ın yüzde 8 hissesine ortak olduğu Defacto, halka arz için hazırlıklara başladı

A+A-

Dünya genelinde 150 ülkede global ve yerel yatırımı yöneten Franklin Templeton Investments’ın ile ortak olan Defacto, hedeflerini büyüttü. Yeni ortaklık ile büyümeyi sürdürmeyi planlayan şirket, yurtdışındaki mağaza sayısını artırmayı planlarken, halka arz için de çalışmalara başladı.

Defacto’nun adım attıkları yeni iş ortaklığını duyurduğu toplantıda konuşan Defacto Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Perakende Grup Başkanı İhsan Ateş, şirketin yeni hedeflerini açıkladı. Yeni ortaklıktan ötürü şirket olarak heyecanlı olduklarını belirten Ateş, Franklin Templeton’ın uluslararası pazarlardaki deneyim ve uzmanlığının kendileri için çok değerli olduğunu anlattı.

Ateş’e göre bu ortaklık, Defacto’nun gelecek yıllarda bölgesel ve küresel genişleme konusundaki daha kapsamlı stratejilerine olumlu katkı yapacak. Yurtdışında genişlemenin en önemli hedefl eri olduğunu söyleyen Ateş, “Türkiye’de 7 yılda 10 kat gibi cüretkar bir genişleme planımız var ve uluslararası operasyonlarımızı da, birkaç yeni ülkeye de girmek dahil olmak üzere, ciddi şekilde genişletmek istiyoruz” dedi. Geçen yılı 1,2 milyar TL ciro ile kapattıklarına dikkati çeken Ateş, 2015’i de 1,7 milyar TL ciro ile kapatmayı hedeflediklerini belirtti.

Rusya’daki kriz bizim için fırsat

Defacto’nun şu an yurtdışında Kazakistan, Irak, Mısır ve Balerus’ta toplam 22 mağazası buluyor. Ateş, bu yıl içinde 10 farklı ülkede olacaklarını dile getirdi. Hedef ülkeler arasında Rusya da bulunuyor. Bu ülkede 3 mağaza açacaklarını söyleyen Ateş, Rusya’daki krizin bazı fırsatlar da doğurduğunu, Defacto’nun da bu fırsatları değerlendirdiğine dikkati çekti.

Kriz nedeniyle ülkede kira fiyatlarının düştüğü biliniyor. Ateş ayrıca İran’a ambargoların kalkmasının ululslararası anlaşmalarla netleştiği takdirde bu ülkeye de yatırım yapmayı düşünebileceklerini kaydetti. Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Templeton Emerging Markets Group Kıdemli Başkan Yardımcısı Erman Kalkandelen, Türkiye’de hazır giyim sektörünün dinamikliği ve Defacto’nun ‘uygun fiyat-yüksek kalite’ anlayışının uzun zamandır dikkatlerini çektiğini söyledi.

Şirketin büyümesine katkıda bulunmak için çok heyecanlı olduklarını belirten Kalkandelen, bu ortaklıkla ilk hedeflerinin Defacto’yu halka arza hazır hale getirmek olduğunun altını çizdi. Halka arzın ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin bilgi verilmezken, bununla ilgili çalışmaların başladığı öğrenildi.

150 milyon TL harcayacak

Franklin Templeton, Türkiye’de halka kapalı iki şirkette ortak olarak yer alıyor. Defacto’yla beraber Şok’ta da yüzde 10 ortaklığı bulunan şirketin bu yatırımlarının maliyeti 100 milyon doları geçti.

Ateş, Defacto ve Şok’un ortak özelliğinin, her iki şirketin de organize olmayan pazarları düzene sokmaları olduğunu söyledi. Toplantıda şirket ile ilgili rakamsal bilgiler veren Defacto CFO’su Önder Şenol, Defacto’nun geçen yıl 264 mağazada, 6 bin 500 kişi ile hizmet verdiğini söyledi.

Bu yıl 85 yeni mağaza açacaklarını belirten Şenol, 150 milyon TL’lik yatırım hedeflediklerine dikkati çekti. Bu yatırımın 100 milyon TL’lik kısmının mağaza yatırımı olacağını kaydeden Şenol, Sivas ve Batman fabrikalarına da 20 milyon TL’lik bir yatırım planladıklarını ifade etti.

Kaykaycı gençler Mobius'u etkiledi

Toplantıda, Mark Mobius’un görüşlerine videolu bir sunumla yer verildi. Mobius, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Defacto’da bir azınlık hissedarı olmaktan çok memnunuz. Şirketin yönetimi ve büyüme potansiyelinden çok etkilendik. Bize göre, Defacto müşterilerine iyi bir değer sağlayarak, yükselen piyasalarda rahat giyim perakendecilik alanında muazzam bir pazara hizmet veriyor ve bizim desteğimizin de şirketin bölgede ve denizaşırı pazarlardaki genişleme hedefl erine ulaşmasına olanak vereceğini ümit ediyoruz.”

Kalkandelen, anlaşma yapılmadan önce Mobius’un Türkiye’yi ziyaret edip, birçok Defacto mağazasını gezdiğini, hatta kendisi için de alışveriş yaptığını belirtti. Kalkandelen, Mobius’un Bodrum’da rastladığı iki kaykaycı gencin üzerinde Defacto ürünlerini gördükten sonra da markayla ilgili görüşlerinin olumlu yönde etkilendiğini sözlerine ekledi. (Dünya)

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.