Moody's: Negatif reel faiz yatırımcı güvenini zayıflatabilir

Moody's: Negatif reel faiz yatırımcı güvenini zayıflatabilir

Reel faizin -0,55'e gerilediğine dikkat çeken Moody's, "Negatif faiz bankalara kredi verilmesini daha az cazip yapıyor ve büyük olasılıkla TCMB'nin kredibilitesini negatif şekilde etkileyecek" değerlendirmesini yaptı.

A+A-

Moody's Investors Service TCMB Para Politikası Kurulu'nun Perşembe günü yaptığı toplantıda 1 hafta vadeli repo faiz oranını 75 baz puan  düşürerek yüzde 11,25'e indirmesinin Aralık ayında enflasyonun yüzde 11,8 olduğu dikkate alındığında reel olarak negatif faiz anlamına  geldiğine işaret etti.

Temmuz 2019'dan bu yana yapılan faiz indirimleri sonrasında reel  faizini -0,55 olduğuna dikkat çeken Moody's, "Negatif faiz bankalara kredi verilmesini ve Türk Lirası'na yatırım yapılmasını pozitif reel faiz veren diğer gelişmekte olan piyasalara göre daha az cazip yapıyor ve büyük olasılıkla TCMB'nin kredibilitesını negatif şekilde etkileyecek" değerlendirmesini yaptı.

Türk bankaları için önemli bir kırılganlığın döviz cinsinden kısa  vadeli fonlamaya ciddi bağımlılık olduğunu belirten Moody's, bunun  yatırımcı güvenine bağımlılık anlamına geldiğine işaret etti. Getiri arayan yatırımcıları pozitif reel faizin cezbettiğini ve Türkiye'nin bugüne  kadar yatırımcılara bunu verdiği belirten Moody's, negatif reel faiz  veren ülkelerin ise Britanya, Kanada, Japonya, Euro Bölgesi veya Avustralya gibi Türkiye'ye göre çok daha düşük risk profili olan ülkeler  olduğunu da hatırlattı.

Moody's ayrıca bugüne kadar Türkiye'ye ve Türk bankalarına yatırımın  çoklu risklerini telafi eden yüksek reel faizin artık olmamasının  sermaye piyasalarına ulaşımı 2018 kur krizinde olduğu gibi aşırı zorlu  hale getirmesi riski bulunduğunu vurguladı.

Moody's hızlı faiz indiriminin yarı sıra para politikası bağımsızlığının aşındığı konusunda piyasa endişelerinin azaltılmamasının Türk bankalarını yatırımcı güveni ile ilişkili şoklara açık hale getirdiğini de savundu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.