Moody's: Terör büyümeyi vuruyor

Moody's: Terör büyümeyi vuruyor

Terörün olduğu ülkeler yüzde 0.8 daha az büyüyor. Borçlanma maliyeti 81 baz puan artarken yabancı yatırım da yüzde 2.1 azalıyor.

A+A-

Uluslararası yatırım bankası Moody's, son 20 yılı kapsayan bir terör raporu hazırladı. Rapora göre terörün var olduğu ülkeler yüzde 0.5 ila yüzde 0.8 daha az büyüyor. Bankanın yaptığı hesaplamaya göre terörün olmaması halinde ülkeler yüzde 1.1 ve yüzde 1.7 arasında daha fazla büyüme açıklıyor.

Terör aynı zamanda ülkelerin borçlanma maliyetlerini 51 baz puan ile 81 baz puan arasında daha yüksek maliyetle borçlanıyor. Moody's ayrıca yabancı yatırım çekme açısından da etkinin 130 ila 210 baz puan arasında olduğunu hesapladı. 156 ülkenin 1994-2013 arasındaki dönemini inceleyen banka, en çok terörün görüldüğü 10 ülkeyi mercek altına aldı. 2013 yılına bakıldığında terör faaliyetlerinin yüzde 60'ından fazlası dört ülkede gerçekleşti. Yüzde 24 ile Irak listenin ilk sırasında olurken ikinci sırada yüzde 12 ile Afganistan üçüncü sırada da yüzde 5.8 Hindistan yer aldı.

IRAK % 8.2 BÜYÜYEBİLİRDİ

Irak için 2013 büyüme rakamını terör olmaması halinde hesaplayan Moody's'in bulduğu rakam yüzde 8.2 oldu. Pakistan'da ise hiç terör eylemi gerçekleşmeseydi büyüme yüzde 5.1 düzeyinde gerçekleşecekti. Pakistan için yatırım büyümesi ise yüzde 9.3 düzeyinde olacaktı. Aynı rakam Irak için ise yüzde 15.1 olarak tespit edildi.

ETKİ EN AZ ÜÇ YIL SÜRÜYOR

Küresel Terörizm Verileri (GTD) rakamlarından derlenen sonuçlara göre bir terör faaliyeti üç yıl etkisini gösteriyor. Terör endeksindeki her 1 puanlık artış büyümeyi ilk yıl yüzde 0.32, ikinci yıl yüzde 0.24 ve üçüncü yıl da yüzde 0.03 etkiliyor. Rapordaki ilginç tespitlerden biri de gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki fark. Gelişmiş ülkeler terör olaylarına daha dayanıklı. Örneğin aynı eylem, gelişmiş ülkelerde borçlanma maliyetine daha az yansıyor.

DAEŞ'İN MALİYET İ 1. 28 MİLYAR $

Irak'ta, terör örgütü DAEŞ'in saldırılarından etkilenen Diyala ve Salahaddin illerinin yeniden inşası için yaklaşık 1 milyar 280 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Bağdat'ta, "DAEŞ'ten Kurtarılan Bölgelerin Yeniden İnşası" adı altında düzenlenen konferansta konuşan Fon Başkanı Abdulbasid Türki, "İki ilde bulunan yedi bölgenin tekrar hizmete açılması için 1 milyar 280 milyon dolara ihtiyaç var" dedi. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.