Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşu Moodys, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu, ödemeler dengesi krizi riskinin artmaya devam ettiğine işaret ederek Ba3'den B1'e indirdi ve görünümü 'negatif' olarak devam ettirdi.

Moody's Türkiye'nin kredi notunu Ağustos 2018'de Ba2'den Ba3'e düşürmüştü.

Türkiye'nin kıdemli tahvil notunu da B1'e indiren Moody's, yabancı hara cinsinden tahvil tavanını Ba2'den B1'e ve mevduat tavanını B2'den B3'e düşürdü. Yerel para cinsinden tahvil ve mevduat tavanı notlarını da Ba1'den Ba2'ye çekti.

Moody's'in açıklamasında "not indirimi ödemeler dengesi krizinin artmaya devam etmesini yansıtıyor. Türkiye uzun süreli ekonomik ve finansal oynaklık dönemine karşı kırılgan olmaya devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

Döviz rezervlerinde düşüşün TCMB'nin şeffaflığı ve bağımsızlığı konusunda daha fazla endişeyi ortaya çıkarttığını belirten Moody's'in açıklamasında, "Türkiye'nin döviz rezervi tamponları zayıf ve bunların gelecek 2 yılda ekonomi genelindeki kısa vadeli yükümlülüklere göre daha da zayıflaması bekleniyor. Döviz rezervlerindeki düşüş TCMB'nin uzun süredir devam ettiği kurda serbest dalgalanmaya izin verme politikasına ters görünüyor" denildi.

ABD ile yaşanan S-400 krizine de dikkat çeken kurum, "ABD Kongresi'nin değerlendirmeye alacağı olası yaptırımlar da Türkiye ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde baskı oluşturuyor. ABD ile yaptırım boyutunda bir kötüleşme, kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskıya neden olur," değerlendirmesini yaptı.

BAKANLIKTAN ANINDA AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından verilen not indirim kararının, Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile bağdaşmamakta ve bu nedenle kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı açısından soru işaretleri yaratmakta olduğunu bildirdi.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.