Moody's'den bankalara kötü haber

Moody's'den bankalara kötü haber

Moody's, yavaşlayan ekonomi ve artan fonlama maliyetlerinin etkisiyle Türk bankacılık sisteminin görünümünün negatif olduğunu açıkladı.

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, yavaşlayan ekonomi ve artan fonlama maliyetlerinin etkisiyle Türk bankacılık sisteminin görünümünün negatif olduğunu açıkladı.

Moody's tarafından yazılan Türkiye'nin bankacılık sistemi görünümü raporunda sorunlu kredilerin 2015'teki yüzde 3.1'lik seviyesinden 40-60 baz puan artmasının beklendiği belirtildi.

Küçük ve orta ölçekli şirketlerle ve tüketici kredilerinin bu artıştaki en büyük rolü oynayacağı söylenen raporda, "Bu bölümlerdeki sorunlu krediler geçtiğimiz yıl boyunca önemli bir yükseliş gösterdi" denildi.

Ayrıca bankaların kredi kayıplarının etkisini hafifletebilecek sağlam sermaye yapısı olduğunun da raporda altı çizildi.

Raporda bankacılık sektörünün gittikçe artan dolar yükümlülükleri ve yatırımcıların gelişen piyasalara bakışının değişkenlik göstermesinden dolayı da zorluklar yaşayacağı belirtildi.

Moody's, Türk bankacılık sektöründe kârlılığın, yüksek döviz yükümlülüklerinden kaynaklanan borçlanma maliyetlerindeki artış ve azalan net kâr marjları yüzünden baskı altına gireceğini söyledi.

Moody's, TCMB'nin banka rezervleri ve altın rezervleri dışındaki döviz rezervlerinin geçtiğimiz yıl önemli bir düşüş göstererek Mart 2015 itibariyle 26 milyar dolara gerilediğine dikkat çekti ve bundan dolayı hükümetin bankacılık sistemine sağlayacağı desteklerde "daha seçici" olabileceğini belirtti.

Moody's'in 8 Nisan'da Türkiye'nin kredi notu hakkında bir gözden geçirme raporu yayınlaması bekleniyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.