Moodys'den üç seçenek: Enflasyon, IMF veya temerrüt

Moodys'den üç seçenek: Enflasyon, IMF veya temerrüt

Türk hükümetinin cari zorlukları aşmak için elinde seçenek olduğunu savunan Moody's bunları; liranın değer kaybetmesine imkan vermek, ekonomik reformlar için IMF'ye başvurmak ve dövizi daha da sınırlamak olarak sıraladı.

A+A-

Türk hükümetinin cari zorlukları aşmak için  elinde birçok seçenek  olduğunu savunan Moody's bu seçenekleri liranın değer kaybetmesine imkan vermek, ekonomik reformlar için IMF'ye başvurmak ve  dövizi daha da sınırlamak olarak sıraladı.

Koronavirüs salgınının global ekonomik şartlara ve finansal  piyasalara etkisinin gelişmekte olan piyasa ülkelerinin çoğu için kredi risklerini artırdığını, bunlar arasında Türkiye'nin de olduğunu belirten Moody's, Türkiye'nin cari dış zorluklarını kaynaklarını ve Türk hükümetinin bunları azaltmak, hafifletmek için seçeneklerini gözden geçirdiklerini  bildirdi.

Moody's, kredi notu ile ilgili bir değerlendirme açıklamazken, yayımladığı iki raporla Türkiye'yi değerlendirdi.

Moody's Cuma günü yayınladığı ikinci raporda, Türkiye'nin 2008 yılından  bu yana aralıklarla kur krizleri ile karşı karşa kaldığını ve TCMB'nin  kuru savunmak için bu yılından başından bu yana net döviz rezervlerinin  neredeyse yarısını tükettiğine işaret etti. "Koronavirüs salgının  sermaye çıkışlarını tetikleyerek ve turizm sektörü yoluyla kazanılan  dövizi ortadan kaldırarak problemi şidddetlendirdi" değerlendirmesini  yapan Moody's, "Bu küçülen dış tamponlar hükümetin ekonomiyi daha negatif bir patikadan uzaklaştırma kabiliyetini zayıflattı" dedi.

Raporunda Türkiye'nin dış borçunun büyük bölümününün özel sektöre ait olması nedeniyle Türk hükümetinin finasman risklerini sınırlı olduğunu  belirten Moody's, bununla birlikte Türk özel sektörünün krize güçlü  bir ekonomik durumda girmediğine dikkat çekti. "Ekonomi geçen yıl sadece  yüzde 1 büyüdü, hükümet politik cephanesinin çoğunu koronavirüs  salgını öncesinde harcadı ve zayıflayan lira büyük ölçüde KOBİ'lerden olan kırılgan şirketleri gerecektir" değerlendirmesinde bulunan Moody's, koronavirüs etkisinin ötesindeki bu etkiler ekonomiyi yavaşlatacak ve işsizliği artıracak" yorumunu yaptı.

Türk hükümetinin bu durumu çözmek için elinde birçok seçenek  olduğunu savunan Moody's bu seçenekleri şöyle sıraladı:
"1) Türk Lirası'nın değer kaybetmesine imkan vermek, bu ekonomiyi  yavaşlatacak ve kamu borcunun benzer ülkeler seviyesine yükseltecektir.
2) Ekonomide kısa vadeli acı verecek, ancak büyük olasılıkla lira üzerinde baskıyı aldıracak bir yapılan ekonomik reform programı uygulamak,
3) Reformları desteklemesi için IMF'e başvurmak, ancak bu siyasi olarak tatsız bir durum olacaktır,
4) İkili destek aramak, ancak Türkiye'nin büyüklüğü ve yapısal  dengesizlikleri bunu zorlaştırıyor,
5) Döviz tutmayı daha da sınırlamak, ancak bu seçenek de yurt içi  işletmeler için oldukça zarar verici olur ve büyük olasılıkla bir  temerrüt durumu ortaya çıkarır"

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.