Moody's: Düşük kredi notu olan ülkeler kırılgan olabililir

Moody's: Düşük kredi notu olan ülkeler kırılgan olabililir

Moody's Investors Service düşük kredi notu, büyük kısa vadeli uluslararası tahvil geri ödemeleri, ciddi döviz bağımlılığı olan gelişmekte olan ekonomilerin kötüleşen ekonomik şartların etkisine karşı kırılgan oldukları uyarısında bulundu.

A+A-

Moody's Investors Service bugün yayınladığı raporda, düşük kredi notu, büyük kısa vadeli uluslararası tahvil geri ödemeleri, döviz  ciddi bağımlılığı olan gelişmekte olan ekonomilerin sermaye piyasalarında kötüleşen ekonomik şartların etkisine karşı özellikle kırılgan oldukları uyarısında bulundu.

Mood's Başkan Yardımcısı Christian Fang yaptığı değerlendirmede, "Koronavirüs salgını ve emtia fiyatlarında keskin düşüş ciddi finansal  piyasa oynaklığını ve riskten kaçınmayı tetikliyor ve sadece birkaç gelişmekte olan piyasanın buna karşı bağışıklığı var" ifadelerini  kullandı.

"Döviz cinsinden borçlarını yeniden finanse etmek için uluslararası  tahvil piyasalarına erişime ihtiyaç duşan veya özel sektörnden döviz  cinsinden ağır şekilde borçlanmak zorunda kalan gelişmekte olan  ekonomilerin hali nazırda sınırlayıcı, fahiş şartlarla karşıya  kalıyorlar" değerlendirmesini yapan Fang, politika yapıcıların sermaye  çıkışlarını azaltmakta sınırlı kapasite ve/veya dövizde kredi risk  primlerinin keskin şekilde artışla karşı karşıla olduklarını da  vurguladı.

Moody's, hali hazırda vadeleri gelen uluslararası tahvillerinin  refinansmanını sağlamış Türkiye, Sri Lanka, Honduras, ve Tunus gibi  ülkeleri, yaklaşan uluslararası tahvil itfalarının döviz rezervlerine oranının büyüklüğü nedeniyle hassas durumda olduklarını ifade etti.

Moody's ayrıca, yatırım yapılabilir seviyenen altında nota sahip  ve özel sektörden kreditörlere büyük miktarda döviz borcu ulunan Bahreyn, Umman, Angola gibi ülkelerin özellikle kırılgan olduklarını belirtti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.