Mülteci parası Şubat'ta geliyor

Mülteci parası Şubat'ta geliyor

Bozkır, AB'nin Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacılara ayırdığı 3 milyar euro'luk kaynağın şubat sonundan önce Türkiye’ye ulaşacağını söyledi

A+A-

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, AB'nin Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacılara ayırdığı 3 milyar euro'luk kaynağın şubat sonundan önce Türkiye’ye ulaşacağını açıkladı.

İtalya’nın başkenti Roma’da resmi temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türk gazetecilere İtalyan muhataplarıyla yaptığı görüşmeleri değerlendirdi. Bozkır, Roma’daki temasları boyunca Başbakanlık AB Politikaları Müsteşarı Sandro Gozi ve İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye’nin AB üyelik süreci, müzakerelerde gelinen nokta, açılacak olan 5 yeni fasıl ve sığınmacılar gibi konuların gündemlerinde olduğunu söyledi.

AB’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için ayırdığı 3 milyar euro'luk kaynağın İtalya tarafından bloke edilmesine dair ortada yanlış bir algı olduğunu dile getiren Bozkır, “Bu algının, hiçbir şekilde doğru olmadığını bu görüşmelerimiz sırasında anlaşıldı. İtalya’nın bütün derdi; 250 milyon civarındaki katkısının İtalya bütçesinden değil de AB mekanizmaları içerisinde değerlendirilip, zaten AB’ye yapmakta olduğu katkılar çerçevesinde Türkiye’ye gönderilmesini savunuyordu” dedi.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki dünkü görüşmede bu konunun çözüm kavuştuğuna dair haberlerin geldiğine dikkati çeken Bozkır, "3 milyar euro'nun Türkiye’ye gelişi şubat ayı sonundan önce gerçekleşecek. Bu konuda da yanlış bir algının İtalya bakımından ortadan kalkması imkanını bulmuş olduk" dedi.
Bu arada, AB Bakanlığı yetkilileri de Gentiloni-Bozkır görüşmesinde, Gentiloni'nin söz konusu kaynağın, Türkiye’ye şubat sonuna kadar ulaşacağına dair teminat verdiğini aktardı.

Die Welt : Türkiye 3 değil 5 milyar euro istiyor

Öte yandan Alman Die Welt gazetesinin haberine göre Türkiye, 3 milyar euro'luk yardımı yeterli bulmadı. Yüksek düzey bir AB diplomatı, gazeteye verdiği demeçte “Ankara 5 milyar euro istiyor ama biz sadece sözü verilen 3 milyar euro'yu aktarmaya hazırız” diye konuştu. Adı açıklanmayan yetkili, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümetlerarası istişare toplantısı için geldiği Berlin'de bu talebi ilettiğini söyledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.