Mülteciler ekonomik büyümeye destek veriyor

Mülteciler ekonomik büyümeye destek veriyor

S&P, Suriye'den mülteci akışının Türkiye'nin ekonomik büyümesine destek verdiğini savundu.

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Suriye'den Türkiye'ye net mülteci akışının Türkiye'nin GSYH'sına, bütçesine ve dış değişkenlerine etkisinin olduğundan düşük tahmin edildiğini savundu. 

S&P analistmi Frank Gill yaptığı değerlendirmede, "Kredi büyümesin Türkiye'de GSYH büyümenin birincil yönlendiricisi olanak konu 2014'ten bu yana hafifledi ve yerini mültecilerin ateşlediği tüketim aldı. 

Mülteciler kayıt dışı ekonomide kazandıklarını ve tasarruflarını harcayarak tüketimi büyütüyorlar" ifadelerini kullandı. Gill, Türkiye'de büyümeye destek veren diğer pozitif faktörler olarak düşük petrol fiyatlarını ve reel ücret büyümesini gösterdi.
Mülteci akışının özel tüketime etkisinin, merkezi hükümetinin kamplardaki ve kamplar dışındaki mülteciler için net desteğinin
2016'da dahil olmak üzere Türkiye'de manşet GSYH büyümesine katkısının yüzde 0,2-0,3 seviyesinde olabileceğini vurguladı.

S&P ayrıca, Türkiye'de işizliğin 2014 yaz aylarından bu yana yüzde 10 civarında seyretmesine neden olarak 500 bin ile 1 milyon arasında mültecinin kayıt dışı olanak çalışmalarını gösterdi.

Gill, müytecilerin Türk ekonomisini etkilerinin kalıcı mı geçici mi olacağını ise mültecilerin Türkiye'de kalıcı olup olmayacamlarının belirleyeceğini ifade etti.

Gill, "Türkiye'de büyümenin kalitesi konusunda endişelerimizi dile getirmeye devam ediyoruz, büyüme özel sektör yatırımından daha çok tüketim kaynaklı. Ancak esneklik ve olumlu demografik yapı, komşularındaki oynaklığa, yurt içi güvenlik durumuna ve karmaşık siyasi ortama rağmen Türkiye'yi gelişmekte olan piyasalardaki benzerlerinden ayırıyor" dedi.  

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.