Münih zirvesinden ateşkes kararı

Münih zirvesinden ateşkes kararı

Münih'teki Suriye zirvesinden ateşkes kararı çıktı

A+A-

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu büyük devletler bu sabah erken saatlerde Suriye'de çatışmaların bir hafta içinde sonlandırılması ve kuşatma altındaki kentlere hızla insani yardım ulaştırılması için anlaştı.

Ancak nihai bir ateşkes veya ülkedeki Rus bombardımanının durdurulması üzerinde uzlaşı sağlanamadı.

Kısa bir süre önce başlayan ancak sonuçsuz kalan Cenevre barış görüşmelerinin tekrar canlandırılması amacıyla yapılan dünkü görüşmelere katılan ülkeler, uygun koşulların oluşmasıyla birlikte Suriye'de siyasi geçişi desteklediklerini tekrar vurguladılar.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Münih kentinde yapılan toplantıda varılan uzlaşının sadece kağıt üzerinde olduğunu ifade ederek, "Önümüzdeki günlerde sahada atılacak adımları görmemiz gerekiyor... siyasi geçiş olmadan barış sağlamak mümkün değil" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise düzenlenen basın toplantısında Rusya'nın Suriye'deki hava taarruzuna son vermeyeceğini ve çatışmasızlık taahhüdünün İslam Devleti veya Nusra Cephesi örgütlerini kapsamadığını söyledi.

Lavrov, "Hava güçlerimiz bu örgütlere karşı çalışmayı sürdürecek" dedi.

ABD ve Avrupalı müttefikleri Rusya'nın yürüttüğü hava saldırılarının küçük bir bölümünün bu örgütleri hedef aldığını, büyük bölümünün Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı devirmek isteyen ve Batılı ülkelerin desteklediği silahlı muhalifleri hedeflediğini ifade ediyorlar.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.