Musk'ın beyin çipi projesi insan deneyleri için onay aldı

Musk'ın beyin çipi projesi insan deneyleri için onay aldı

ABD'li iş insanı Elon Musk'un sahibi olduğu Neuralink firması, beyin çipi projesinin insanlar üzerinde denenmesine başlanması için ABD Gıda ve İlaç İdaresinden (FDA) onay aldığını açıkladı.

A+A-

Elon Musk'ın beyin çipi firması, insanlar üzerinde ilk testlerini yapmak için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay aldığını açıkladı.

Milyarderin Neuralink implant şirketi, beyinleri bilgisayarlara bağlayarak insanların görme ve hareket kabiliyetlerini geri kazanmalarına yardımcı olmak istiyor.

Şirket, katılımcıları işe almaya başlamak için acil planları olmadığını söylüyor.

Reuters haber ajansının Mart ayında birden fazla mevcut ve eski çalışana atıfta bulunduğu bir rapora göre, Neuralink'in FDA onayı almak için yaptığı daha önceki bir teklif güvenlik gerekçesiyle reddedildi.

Neuralink, mikroçiplerini felç ve körlük gibi durumları tedavi etmek ve bazı engellilerin bilgisayar ve mobil teknoloji kullanmalarına yardımcı olmak için kullanmayı umuyor.

Maymunlarda test edilen çipler, beyinde üretilen sinyalleri yorumlamak ve Bluetooth aracılığıyla cihazlara bilgi aktarmak üzere tasarlandı.

Uzmanlar, Neuralink'in beyin implantlarının yaygın olarak kullanılabilmesi için teknik ve etik zorlukların üstesinden gelmek üzere kapsamlı testler yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Bay Musk daha önce de önerilen teknolojinin, insanların yapay zeka tarafından yerlerinden edilmesine ilişkin endişeleri hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürmüştü.

Perşembe günkü haberi Twitter'da duyuran Neuralink, "bir gün teknolojimizin birçok insana yardımcı olmasını sağlayacak önemli bir ilk adımdan" bahsetti.

Onayın "Neuralink ekibinin FDA ile yakın işbirliği içinde yürüttüğü inanılmaz çalışmaların sonucu" olduğu belirtildi.

Firma, deneme katılımcılarını kaydetme planları hakkında "yakında" daha fazla bilgi sözü verdi.

Web sitesi, mühendislik sürecinde "güvenlik, erişilebilirlik ve güvenilirliğin" öncelikli olduğunu vaat ediyor.

Musk tarafından 2016 yılında kurulan şirket, planlarını gerçekleştirme hızını defalarca abarttı.

İlk hedefi, bir yıl önce verdiği sözü yerine getirmek için 2020 yılında insan beyinlerine çip yerleştirmeye başlamaktı. Daha sonra 2022'de başlama sözü verdi.

İşletme geçen yıl Aralık ayında, çalışmalarında hayvan refahını ihlal ettiği iddiasıyla soruşturma altına alınmasının ardından bir başka gerileme daha yaşadı. Şirket daha önce benzer iddiaları reddetmişti.

İnsan testleri için FDA onayına ilişkin duyurusu, İsviçreli araştırmacılar tarafından beyin implantlarını içeren benzer bir atılım haberinin ardından geldi.

Hollandalı felçli bir adam, düşüncelerini kablosuz olarak bacaklarına ve ayaklarına ileten bir implant sistemi sayesinde sadece düşünerek yürüyebildi.

İlgili Haberler