Müstakil konutta fiyat yüzde 25, kira yüzde 18 arttı

Müstakil konutta fiyat yüzde 25, kira yüzde 18 arttı

Salgın sonrası büyük şehirlerden diğer şehirlere ve müstakil konutlara talep arttı. Artan talep ile birlikte müstakil konutlar için  satış fiyatı %25, kira fiyatı ise %18 yükseldi.

A+A-

Salgın sonrası büyük şehirlerden diğer şehirlere ve müstakil konutlara talep arttı. Artan talep ile birlikte müstakil konutlar için  satış fiyatı %25, kira fiyatı ise %18 yükseldi.

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com  koronavirüs salgının ülkemizde etkilerinin görülmeye başladığı 11 Mart  tarihi öncesi ve sonrasındaki dönemlerde gayrimenkul satış ve  kiralarında talep edilen fiyat değişimini inceledi.

Endeksa'nın 1 Ocak - 11 Mart arasındaki dönem ile 11 Mart'tan  günümüze kadar olan dönemi karşılaştırdığı analizine göre iki dönem  arasında ülke genelinde konut satış fiyatı %11, kira fiyatı ise %6  artış gösterdi. Endeksa'nın analizlerine göre salgının etkisinin  görülmeye başlanması ile birlikte yazlık ve yayla evi şeklinde ikincil  konut talebi arttı. Dolayısıyla bu tipte konutların yer aldığı büyük  şehirler dışındaki illerde ve bu amaçla fazla tercih edilen müstakil  konutlarda daha fazla artış görüldü. Özellikle müstakil konutlara  artan talep nedeniyle müstakil konutların satış ve kira fiyat artışı  tüm konutların fiyat artışından daha yüksek oldu. Ülke genelinde  müstakil konutların fiyatı %25, kira fiyatı ise %18 artış gösterdi.

Verileri değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, "Salgının etkilerinin ülkemizde görülmeye başlanmasından  sonra konut talebinin büyük şehirlerden diğer şehirlere ve özellikle  yazlık bölgelere ve yayla evlerine kaydığını görüyoruz. Konut tipi  bazında analiz ettiğimizde ise müstakil konutlara ilginin arttığı çok  net görülüyor. Bu durum talep edilen konut satış ve kira değerlerinde  artışa sebep oldu fakat henüz pazarda bunu karşılayacak işlemlerin  olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu fiyat  artışının dengeye oturacağını düşünüyoruz." dedi.

En fazla artış yazlık ve yayla bölgelerinde

İki dönem arasında satış fiyatında en fazla artış görülen il Muğla  oldu. Muğla'da satış fiyatı %32 oranında artarak 5.719 TL/m2 'ye  yükseldi. Muğla'dan sonra en fazla artış görülen il ise Antalya. Antalya'da satış fiyatı %21 artış gösterdi ve 2.880 TL'ye yükseldi. Büyük şehirlerdeki duruma bakıldığında İstanbul'da ve Ankara'da satış  fiyatının %7, İzmir'de %10, Bursa'da ise %8 artış gösterdiği görülüyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.