Nakitin yerini banka kartı aldı

Nakitin yerini banka kartı aldı

2020'nin ilk altı aylık döneminde banka kartları ile yapılan ödemelerdeki yıllık  büyüme 2019'un aynı dönemini göre yüzde 32 32 arttı. Tüm kartlı ödemelerdeki artış yüzde 10 oldu.

A+A-

2020'nin ilk altı aylık döneminde banka kartları ile yapılan ödemelerdeki yıllık  büyüme  2019'un aynı dönemini göre yüzde 32 32 arttı. Tüm kartlı ödemelerdeki artış yüzde 10 oldu. 20/07/2020 10:32:17

BKM 2020 yılının ilk 6 ayına ilişkin verilerini açıkladı. BKM'nin  açıkladığı verilere göre yılın ilk yarısında 500 milyar TL'lik kartlı  ödeme gerçekleşirken, elektronik eşya ve market sektörleri en fazla  kartlı ödeme artışı görülen sektörler oldu. İnternetten ödemeler  hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olurken, yılın ilk 6 ayında  yapılan temassız ödeme adedi de geçen yılın aynı dönemine göre 3  katına çıktı.

Kartların kullanım alanı genişliyor

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) açıkladığı verilere göre  haziran sonu itibarıyla Türkiye'de 71,9 milyon adet kredi kartı, 172,9  milyon adet banka kartı bulunuyor. Buna göre, 2019 yılının haziran ayı  ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında %6'lık artış, banka kartı  sayısında ise %11'lik artış görüldü. Toplam kart sayısı ise 245 milyon  adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre %9 oranında artış  gösterdi.     

Günümüzde vergiden bireysel emeklilik ödemesine, uzaktan alışveriş  imkanı sunan e-ticaretten sigorta ödemelerine ve hatta bağış  ödemelerine kadar hayatın her alanında kartlarla ödeme yapılabiliyor.

Bunun sonucunda, teması ve para üstü derdini ortadan kaldıran, zaman  kazandıran ve üzerimizde nakit taşımamıza gerek kalmadan günlük  hayatımızı kolaylaştıran kartlı ödemeler giderek yaygınlaşıyor.

Pandemi döneminin de etkisiyle ödeme davranışları değişmeye devam  ederken 2020 yılının ilk altı ayında kartlarla toplam 500 milyar TL  tutarında ödeme yapıldı. Bu değer, önceki yılın aynı dönemine göre  kartlı ödemelerde toplamda %10 büyüme olduğuna işaret ediyor. Bununla  birlikte, 2020'nin ilk altı ayı 2019'un aynı dönemi ile  kıyaslandığında, banka kartları ile yapılan ödemelerdeki yıllık  büyümenin %32'yi bulduğu görülüyor.

Kartlı ödemelerin, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine  göre en hızlı arttığı sektörler elektronik eşya ve market sektörleri  oldu

Kartlı ödemelerde, 2020 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı  dönemine göre en fazla artışın hangi sektörlerde gerçekleştiği detaylı  incelendiğinde, pandemi döneminde bireylerin hayat şartlarındaki  değişimin kartlı ödemelerdeki etkisiyle beraber, "elektronik eşya"nın %43, "market-gıda"nın %33, "kamu/vergi ödemeleri"nin %20, "yapı  malzemeleri"nin %16 ve "sigorta" sektörünün %14 büyüme ile ön plana  çıktığı görülüyor.

İnternetten kartlı ödeme tutarı %24 artarak 107 milyar TL oldu

Dijital dönüşüm hızla devam ederken pandemi döneminde hayatımızın  vazgeçilmez bir parçası haline gelen internetten kartlı ödemeler hızlı  yükselişini sürdürdü. BKM verilerine göre 2020 yılının ilk altı ayında  toplam 107 milyar TL tutarında internetten kartlı ödeme yapıldı. Buna  göre internetten kartlı ödemelerde, 2019'un ilk altı ayı ile kıyasla, %24 oranında artış gerçekleşti. Yine 2019'un ilk altı aylık döneminde  toplam kartlı ödemelerin %18'ini oluşturan internetten kartlı  ödemelerin bu yılın ilk altı ayında payını arttırarak %21'e ulaştığı  görüldü. Bu trende göre, 2020 yılı sonunda her 4 TL kartlı ödemenin 1 TL'sinin internetten yapılacağı öngörülüyor.

Yılın ilk 6 ayında yapılan temassız ödeme adedi 2019 yılının  toplamını geçti

Hızlı, kolay ve hijyenik olması ile son dönemde yükselişte olan  temassız ödemelerde, 2020'nin ilk yarısında gerçekleşen işlem adedi,  geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 3 katına çıktı ve 563 milyona  ulaştı. 2019 yılında toplam 502 milyon adet temassız ödeme  gerçekleştiği göz önünde bulundurulduğunda, yılın ilk 6 ayında geçen  yılın toplamında yapılan temassız ödeme adedi de geçilmiş oldu. Mağaza  içi ödemelerde temassız ödemelerin payı ise %22'ye yükseldi. Geçen  yılın aynı döneminde %7 olan bu oranın bu seviyeye gelmesi temassız  ödemelerin hayatımızın vazgeçilmez ödeme araçlarından biri haline  geldiğini gösterirken, artık mağaza içi her 5 kartlı ödemeden 1'inde  temassız ödemeler tercih ediliyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.