Nebati: KKM’nin TCMB’ye yükü Hazine'den daha düşük

Nebati: KKM’nin TCMB’ye yükü Hazine'den daha düşük

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı mevduatın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) maliyetinin merkezi yönetim bütçesine olan maliyetinden düşük olabileceğini söyledi.

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kur Korumalı Mevduat uygulamasının Merkez Bankası’na maliyetinin Hazine’nin üstlendiği 91,6 milyar TL’den daha düşük olabileceğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Perşembe akşam bakanlığının bütçesinin görüşmelerinde konuşan Nebati, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sisteminin Hazine’den farklı olduğunu o nedenle rakam açıklayamadığını söylerken, 2 Aralık’ta bankanın komisyona yapacağı sunuma işaret etti.

Nebati, “Tüm kalemlerin ve sistemin nasıl çalıştığını gelip burada açıklayacak. Bizim rakamların altında bir rakamı açıklayacağına dair bir öngörüde bulunmuş olayım” ifadesini kullandı.

KKM’nin Dövizdeki oynaklığın azalmasına önemli katkı sunduğunu söyleyen Nebati, “Ekim 2022 sonu itibarıyla destek sağlanan ana para 1 milyon ve altında olanların payı yüzde 53 düzeyindedir. Tüm gerçek kişi mevduatlarının yüzde 48’i 1 milyon ve altında olan hesaplardan oluşmaktadır” dedi.

Milletvekillerinin TÜİK’e yönelik eleştirilerini de yanıtlayan Nebati, “Türkiye genelinde yaygın organizasyonu, teknik imkanları, bütçesiyle ürettiği resmi istatistiklerin, masa başında ve birkaç ekiple ENAG tarafından gerçekçi bir şekilde hesaplanması mümkün değildir. Böyle bir şey olsa ENAG gider akredite olur, ama olması mümkün değil. TÜİK 560 bin fiyatı değerlendirmektedir” diye konuştu

Etiketler : , ,
İlgili Haberler