NETFLIX Türkiye'de sansüre başladı

NETFLIX Türkiye'de sansüre başladı

Netflix son düzenlemenin ardından otosansür mekanizmasını işletti ve El Camino filminin Türkiye'de yayınlanan fragmanını sansürledi.

A+A-

Dijital dizi ve sinema filmleri platformu Netflix, geçtiğimiz ay, Radyo Televizyon ve Üst Kurulu'nun (RTÜK) içeriklere müdahale edeceği açıklamasının ardından otosansür mekanizmasını işletti ve El Camino filminin Türkiye'de yayınlanan fragmanını sansürledi.

Ahval'de yer alan habere göre, Breaking Bad dizisinin devamını konu edinen Netflix'in iç yapımı El Camino filminin YouTube'daki fragmanında yer alan bazı sahneler, Netflix Türkiye fragmanından çıkarıldı.

Sansürle ilgili gözler Netflix'e çevrilmişken, kurumdan, "Tanıtım amaçlı fragmanların hassas olabilecek görüntüler içermesi durumunda, pek çok ülkede ilgili fragmanlar üzerinde ufak değişiklikler gerçekleştirebiliyoruz. Bunun amacı, söz konusu içeriği izlemeyi seçmediği halde ailesiyle birlikte Netflix’e gelecek yapımları gözden geçiren üyelerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve onların hassasiyetine saygı göstermek. Ancak bu yalnızca tanıtım amaçlı çalışmalarımızda başvurduğumuz bir yöntem. Üyelerimiz söz konusu içeriği 11 Ekim 2019 itibaren herhangi bir kesinti veya değişiklik olmaksızın izleyebilecek" açıklaması geldi.

RTÜK kararıyla, internet üzerinden Türkiye'ye yönelik yayın yapan kuruluşlara lisans alma zorunluluğu getirilmiş ve geçtiğimiz günlerde 250'den fazla şirket lisans için başvuru yapmıştı. 

El Camino filminin Türkiye YouTube hesabından yayınlanan fragmanı ile Netflix hesabının YouTube adresi üzerinden yayınlanan fragmanı arasındaki fark, dikkatli izleyicinin gözünden kaçmadı.

Fragman’ın “Netflix” YouTube hesabından yayınlanan versiyonu:

İşte sansürlenen Netflix Türkiye fragmanı:

Sansür, Ekşisözlük'te de gündem oldu. Kimi sözlük yazarları, Netflix aboneliğinden çıkacağını belirtirken, kimileri de VPN ile sansürsüz Netflix'e erişeceğini duyurdu.

İşte o tepkilerden bazıları:

"(bkz: breaking bad) filmi (bkz: el camino) ile başlayan sansür olayıdır.

orijinal trailer'ın 0:28-0:36 saniyeleri arasında jesse pinkman'in elinde olan sigara netflix türkiye kanalındaki fragmanda 0:26-0:36 arasında silinmiş.

netflix'i iptal etme ya da vpn ile kullanma zamanı gelmiş gibi görünüyor.

edit 1:
"sesiniz anca netflix'e çıkıyor, rtük'e neden bir şey demiyorsunuz bla bla":
bir tüketici olarak netflix'i kredi kartımla, bir vatandaş olarak da rtük'ü kullandığım oy ile protesto edebiliyorum. başka bir yaklaşımınız varsa salyalar saçmak yerine medeni bir şekilde yazabilirsiniz."

"sigaraya karşı biri olarak; burda o sigara filmin içeriği ve hissettirdikleriyle birebir alakalı olduğundan; sigaranın sansürlenip; benim filmden para verip alacağım hazzı azaltan sisteme verdiğim paranın hakkını helal etmiyorum.."

"su almaya başlayan bir teknenin, parmaklar, cer çöp veya giysilerle su alan deliklerini kapatmaya benziyor sansür işi. yani eninde sonunda, bu cağda o tekne batacak. rahat olun."

"sansür geldiği için demek ki keyif veren bir madde. yataktan kalktığım pijamalarımla hemen bakkala koşup sigaraya başlıyorum. teşekkürler sansür.

“Ufak değişiklikler gerçekleştirebiliyoruz”

Netflix Türkiye’nin konuyla ilgili açıklamasında, “Tanıtım amaçlı fragmanların hassas olabilecek görüntüler içermesi durumunda, pek çok ülkede ilgili fragmanlar üzerinde ufak değişiklikler gerçekleştirebiliyoruz. Bunun amacı, söz konusu içeriği izlemeyi seçmediği halde ailesiyle birlikte Netflix’e gelecek yapımları gözden geçiren üyelerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve onların hassasiyetine saygı göstermek. Ancak bu yalnızca tanıtım amaçlı çalışmalarımızda başvurduğumuz bir yöntem. Üyelerimiz söz konusu içeriği 11 Ekim 2019 itibaren herhangi bir kesinti veya değişiklik olmaksızın izleyebilecek” ifadeleri kullanıldı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.