New York Barosu'ndan Türkiye'ye eleştiri

New York Barosu'ndan Türkiye'ye eleştiri

New York Barosu, Avukatlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında Türkiye’ye eleştiriler yöneltti

A+A-

New York Barosu, Avukatlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında Türkiye’ye eleştiriler yöneltti. Türkiye’de her 5 Nisan’da avukatlar gününün kutlandığı hatırlatılan mesajda avukatların çok zor şartlar altında çalışmaya zorlandığı kaydedildi.

2016’da darbe girişiminin ardından yürürlüğe konan olağanüstü hal durumunun insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne zarar verdiği kaydedilen açıklamada, bu uygulamanın 3 yıl sonra kaldırılmasına ragmen bazı hükümlerinin Türk yasalarına eklendiği belirtildi.

New York Barosu mesajında avukatlara eziyetin darbe girişimi sonrası başladığı ve bugüne kadar devam ettiği vurgulandı. Baro açıklamasında toplu tutuklamaların, sahte yargılamaların ve çok acımasız kararların alındığına dikkat çekildi.

Eylül 2019 itibarıyla yaklaşık 600 avukatın tutuklandığı kaydedilen açıklamada, 320’sinin suçlu bulunduğu ve 2016 darbe girişiminden bu yana toplam 2020 yıldan fazla cezaya çarptırıldığı belirtildi.

Bu yagılamaların çoğunun terör yasası çerçevesinde yapıldığı ve muhalefeti bastırmayı amaçladığı kaydedildi. Avukatların özel hedef alındığı çünkü terörle suçlanan müvekkillerini savundukları belirtildi.

Türkiye’deki Baroların özgürlüğünün tehdit altında olduğu vurgulanan mesajda en az 14 Baro başkanının ya gözaltına alındığı ya da tutuklandığı belirtildi.

Açıklamada Türk hükümetinin uluslararası hukuku çiğneyerek avukatların sorumluluklarını yerine getirmesini engellediği de ifade edildi.

New York Barosu mesajında bütün bu gelişmelerin Türk halkının adalete erişimini engellediği vurgulandı.

Açıklamada, adli profesyonellerin bağımsızlığının özgür bir toplumda hukukun üstünlüğünün en önemli özelliği olduğu kaydedildi.

Türk hükümetinin hukukun üstünlüğüne göre yeniden değerlendirme yapmasının istendiği mesajda avukatların, insan hakları savunucularının ve adli profesyonellerin yargılanmasına son verilmesi çağrısı yapıldı.

Mesajın son bölümünde de “New York Barosu üyeleri Türkiye’de cesur, etrafı kuşatılmış avukatlarla omuz omuza durmaktan onur duyar" ifadeleri yer aldı.(VOA)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.