New York borsası sert düştü

New York borsası sert düştü

New York Borsasında endeksler, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faiz artışına yakında başlanabileceği sinyalini vermesinin ardından sert düşüşle kapandı.

A+A-

Dow Jones Endeksi 253,08 puan (yüzde 1,43) azalışla 17.449,14 puana, Standard&Poor's 500 Endeksi 29,03 puan (yüzde 1,40) kayıpla 2.045,97 puana ve Nasdaq Teknoloji Endeksi 61,94 puan (yüzde 1,22) düşüşle 5.067,02 puana geriledi.

Endekslerin yönü üzerinde, Fed yetkililerinin faiz artışına aralık toplantısıyla başlanabileceği beklentilerini yükselten açıklamaları etkili oldu.

New York Fed Başkanı William Dudley, konuşmasında, "Fed'in para politikasını normalleştirmeye başlamak için belirlediği şartların kısa süre içinde sağlanması gayet mümkün görünüyor" ifadelerini kullanırken, St. Louis Fed Başkanı James Bullard da sıfıra yakın faiz oranlarının ekonomi için ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, Fed'in faizleri artırmaya bir an önce başlaması gerektiğini söyledi.

Öte yandan, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, "Faiz artırımına birçok mevkidaşımın tercih ettiğinden daha geç başlanmasını istesem de ilk faiz artışına ilişkin zamanlamanın, normalleşme sürecinin tamamında izlenecek yol haritasından daha önemsiz olduğunu vurgulamak istiyorum" diyerek, birçok üyenin yakında faiz artışına gitmek istediğini teyit etmiş oldu.

Ayrıca, ABD'de bugün açıklanan verilere göre, geçen hafta işsizlik maaşına ilk kez başvuranların sayısı 276 binle beklentinin üstünde gerçekleşti. Başvurulara yönelik piyasa beklentisi 270 bin düzeyindeydi.

Piyasaları etkileyen bir diğer gelişme ise bakır, altın ve gümüş gibi değerli madenler ve ham petrol fiyatlarının ciddi derecede düşmesi oldu. Bakır, altın ve gümüş fiyatları son 6 yılın en düşük seviyelerine gerilerken, ham petrol de son 2 yılın en düşük fiyatını gördü.

Analistler, yatırımcıların haftanın son gününde ekim ayı üretici fiyat endeksi, perakende satışları ve tüketici güven endeksi gibi verileri takip edeceğini belirtiyor.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.