Nisan'da beton kullanımı ciddi oranda azaldı

Nisan'da beton kullanımı ciddi oranda azaldı

Üretimdeki azalma, bazı inşaatların faaliyetlerini durdurmuş olmasının yanı sıra sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle hafta sonları  beton dökümü yapılamamasından kaynaklandı.

A+A-

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı  imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri  ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2020 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı.

Nisan ayında, bir önceki aya göre sektör genelinde ciddi bir üretim  azalması yaşandı. Üretimdeki azalma, korona virüsü pandemisi nedeniyle  bazı inşaatların faaliyetlerini durdurmuş olmasının yanı sıra devam  eden inşaatlarda sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle hafta sonları  beton dökümü yapılamamasından kaynaklandı.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve  hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya  koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve  aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan  inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat  sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

Nisan ayında faaliyette ciddi bir daralma meydana geldi. Beklenti Endeksi, mart ayındaki tarihi dip değerinden sonra normalleşmeye dönen  takvim ile birlikte yükseliş gösterdi. Buna rağmen sektörün güveni  düşük kalmaya devam etti.

Önceki yılın aynı ayına göre Beklenti Endeksi’nde ciddi bir artış  söz konusu oldu. Özellikle son açıklanan normalleşme takvimi ile  birlikte ekonomi genelinde bir toparlanmanın başlayacağına ilişkin  umut, Beklenti Endeksi’ni yukarı çekti. Bu beklentiye karşılık  faaliyette önemli bir daralma meydana geldi. Nisan ayında, bir önceki  aya göre sektör genelinde ciddi bir üretim azalması yaşandı. Sektörün  güveninin diğer bütün endekslerden daha düşük olması, inşaat  sektörünün kırılganlığının net bir göstergesidir.

Hazır Beton Endeksi 2020 Nisan Ayı Raporu’nun sonuçlarını  değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık: “Nisan ayında, bir önceki aya göre sektör  genelinde ciddi bir üretim azalması yaşandı. Üretimdeki azalma, korona  virüsü pandemisi nedeniyle bazı inşaatların faaliyetlerini durdurmuş  olmasının yanı sıra devam eden inşaatlarda sokağa çıkma kısıtlamaları  nedeniyle hafta sonları beton dökümü yapılamamasından kaynaklandı.”  dedi.

Merkez Bankasının mart ayı verilerine göre en düşük 3. kapasite  kullanım oranına sahip olan hazır beton sektöründeki daralmanın nisan  ayı itibarıyla netleştiğine dikkat çeken Yavuz Işık, “Hem çimentonun  hem de hazır betonun kapasite kullanım oranlarında nisan ayında, hem  bir önceki aya göre hem de geçen yılın aynı ayına göre gerileme  yaşanmıştır. Son 6 çeyrektir daralan inşaat sektörüne girdi sağlayan  hazır beton da, bu tablonun dışında kalmamış ve Korona virüsü  pandemisi öncesi dönemdeki son 18 ay boyunca süregelen bir geriye  gidişe maruz kalmıştır. Bu pandemi ile birlikte sektörün kan kaybının  hızlandığı görülmektedir.” dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.