Nobelli ekonomist küresel krizi Türkiye üzerinden anlattı

Nobelli ekonomist küresel krizi Türkiye üzerinden anlattı

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, küresel piyasalarda yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

A+A-

Gelişen piyasalarda yaşananları ‘eski usül kur krizi’nin en azından esintisi olarak nitelendiren Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Türkiye’nin etkileyici bir ‘serbest düşüş’ yaşadığını söyledi.

“Yani yeni bir küresel mali krizin başlangıcını mı görüyoruz” sorusunu da yanıtlayan Krugman, “Büyük ihtimalle hayır, ancak şimdiye kadar böyle bir krizin ufukta olduğuna dair herhangi bir ipucu görmediğimi söylüyordum ve bunu artık söyleyemiyorum. Nispeten korkutucu bir şey yolda, geliyor” dedi. Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan Krugman, dolar/TL grafiğini paylaşarak, şunları söyledi:

“1997’deki gibi partileyecek miyiz? Gelişen piyasalarda, en azından eski usül bir kur/finans krizinin esintisine sahip bir şeyler oluyor. Türkiye etkileyici bir serbest düşüşte, Arjantin de keskin faiz artırımına rağmen çok iyi gözükmüyor. Bütün bu acil başlıkların arkasında, son on yılda gelişen piyasalardaki kurumsal borçlarda büyük bir artış oldu, büyük çoğunluğu da yabancı kurlarda, özellikle dolarla gerçekleşti.

 

Türkiye'nin cari açığına dikkat çekti

“Yani, en azından 1997-8 stili bir kendini güçlendirme krizinin yaşanması ihtimali olası oldu: Gelişen piyasalar düşer, kurumsal borcun patlamasına sebep olur, ekonomide stres yaratır, kur daha daha fazla düşüşe sebep olur.

“Şu anda rakamlar, o zamanki kadar büyük gözükmüyor, -her ne kadar Türkiye’nin cari açığı şu anda oldukça büyük olsa da-. Bir diğer tarafta, dünya cevap vermeye hazırlanmadı, Avrupa’da politika faizleri 0’da ve ABD de düşük.

“Yani yeni bir küresel mali krizin başlangıcını mı görüyoruz? Büyük ihtimalle hayır, ancak şimdiye kadar böyle bir krizin ufukta olduğuna dair herhangi bir ipucu görmediğimi söylüyordum ve bunu artık söyleyemiyorum. Nispeten korkutucu bir şey yolda, geliyor.”

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.