Obama Meclis'e sözünü geçiremedi

Obama Meclis'e sözünü geçiremedi

ABD Temsilciler Meclisi Suriyeli göçmenlerin alımını yavaşlatan tasarıyı kabul etti

A+A-

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Barack Obama'nın veto tehdidine rağmen, gelecek sene 10,000 Suriyeliyi ülkeye kabul ettikten sonra geçmişlerini incelemeye dair önerinin askıya alınmasını öngören tasarıyı kabul etti.

İslam Devleti'nin (İD) bu hafta Paris'te gerçekleştirdiği ve 129 kişinin hayatını kaybettiği saldırılar sonrası hızlı bir şekilde bu hafta hazırlanan tasarı Meclis'te 137 ret oyuna karşılık 289 oyla kabul edilirken, Obama'nın Meclis'teki 188 Demokrat Parti partidaşından 47'si Cumhuriyetçilere destek verdi.

Tasarı, FBI direktörü, ulusal istihbarat direktörü ve ulusal güvenlik sekreteri gibi üst düzey yetkililerin her bir Suriyeli mülteci için bir tehlike oluşturmadıkları garantisini vermesini öngörüyor.

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyet Partili sözcüsü Paul Ryan, tasarının Beyaz Saray'ın önümüzdeki yıl 10,000 Suriyeli mülteci alımını öngören programını durduracağını söyledi. Ryan "ulusal güvenlik söz konusu olduğu zaman" hızlıca hareket etmenin önemli olduğunu belirtti.

Oylamanın ardından açıklama yapan Obama'nın başsavcısı Loretta Lynch böylesi bir kontrolün imkansız olduğunu ve uygulanabilir olmadığını belirtti.

FBI Direktörü James Comey ile bir basın toplantısı gerçekleştiren Lynch, "Benden, FBI direktörümün veya idarenin diğer üyelerinin kişisel garantiler vermesini istemek programın durmasına neden olur" dedi.

Bazı Cumhuriyetçi Parti üyeleri göçmenlerin arasında ABD'ye saldırmak isteyenler de olabileceğini belirtirken, Paris saldırganlarından bir tanesinin Yunanistan'da kayıt olan mültecilerden birisi olma ihtimaline dikkat çektiler.

Taslak, ABD Başkanı'nın reddini etkisiz kılacak üçte iki kabul oyuyla Meclis'ten geçerek direkt yine Cumhuriyetçiler tarafından kontrol edilen Senato'ya gidecek. Senato'da ise tasarının ne olacağı henüz belli değil.

Senato'nun Demokrat Parti lideri Harry Reid, Meclis'in tasarısının Senato'dan geçmesinin "mümkünatı olmadığını" belirtti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.