Ocak'ta dış ticaret açığı 4,5 milyar dolar oldu

Ocak'ta dış ticaret açığı 4,5 milyar dolar oldu

Ticaret Bakanlığı, Ocak ayında GTS'ye göre dış ticaret açığı 4 milyar 464 milyon dolar olduğunu açıkladı.

A+A-

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Genel Ticaret Sisteminde Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %6,10  oranında artan ihracat 14 milyar 765 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye ihracatta Ocak ayında, Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracat rakamına ulaştı. Dış ticaret açığı ise 4 milyar 464  milyon dolar olurken dış ticaret hacmimiz bir önceki yılın aynı ayına  göre % 13,01 artarak 33 milyar 994 milyon dolara yükseldi.

Açıklamada şöyle denildi:
"Son dönemde Bakanlığımızca finansmandan dijitalleşmeye, yeni  pazar stratejilerinden ticaret diplomasisine, sivil toplumla istişare  mekanizmalarından ihracatın tabana yayılması faaliyetlerine kadar  atılan adımların da katkısıyla ihracatımız önemli bir ivme  yakalamıştır. Nitekim son 12 aylık dönemde ihracatımız 181 milyar 567  milyon dolar seviyesine yükselmiştir. 

Ocak ayında ithalatımız ise %18,96 artarak 19 milyar 229 milyon dolar  olmuştur.

Ocak ayında dış ticaret açığımız 4 milyar 464 milyon dolar olarak  gerçekleşirken dış ticaret hacmimiz ise bir önceki yılın aynı ayına  göre % 13,01 artarak 33 milyar 994 milyon dolara yükselmiştir.

2020 yılı Ocak ayında ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı  ise %76,8 düzeyinde gerçekleşmiştir.

“Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatımız Ocak ayında %4,99  artışla 2 milyar 128 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında en  fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla “Kazanlar ve  makineler” (1 milyar 401 milyon dolar) ve “Demir ve çelik” (791 milyon  dolar) olmuştur.

Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, İtalya ve İngiltere olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Rusya Federasyonu, Çin ve Almanya almıştır. Ocak ayında ihracatçılarımız 214  farklı ihracat pazarına ulaşmayı başarmıştır.  Ocak ayında İtalya’ya  ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %9,6 artarken
İngiltere’ye ihracatımız %9,1 oranında azalış göstermiştir. Öte  yandan, Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer  alan ABD’ye ihracatımız %10,6 oranında artarken, Fransa’ya ihracatımız  ise %14,0 oranında artış göstermiştir."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.