Okyanuslar maske çöplüğüne döndü

Okyanuslar maske çöplüğüne döndü

Visual Capitalist tarafından yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüs pandemisinin hayatımıza girdiği 2020 yılında 1.6 milyar tek kullanımlık maske okyanuslara atıldı.

A+A-

Pandemiyi hayatımıza sokan 2020 yılında yaklaşık olarak 1.6 milyon adet tek kullanımlık maske okyanuslara atıldı ve büyük bir atık yığını oluşturdu. Bu atık yığını ise gezegen genelinde deniz yaşamını tehdit etti.

Donanımhaber'in haberine göre Visual Capitalist araştırmacıları, Covid-19’a karşı olarak üretilen 52 milyar maskenin yüzde 3’ünün denizlere ulaştığını ifade etti. Araştırma ekibi, atılan maskelerin okyanuslara 5500 ton plastik gönderdiğini, bunun da biyolojik olarak parçalanmasının 450 yıl kadar süreceğini vurguladı.

N995 ve cerrahi maskelerden oluşan atıkların, Büyük Pasifik Çöp Alanı’nın yüzde 7’sini kaplayabilecek bir plastik atık kütlesi oluşturduğu da araştırmacılar tarafından belirtildi.

Maskeler genellikle suda yaşayan hayvanlar ve kuşlar tarafından yenen, sindirim yollarını tıkayan ve midenin plastik ile dolmasını sağlayan polipropilenden yapılır. Bu yüzden de maske atıkları deniz yaşamını tehlikeye atıyor.

Uzmanlar, maskelerin uygun bir şekilde atılmasının okyanuslar için hayati olduğunu söylüyor ve bütün insanlığı denizlere atılmaması konusunda uyarıyor.
 

Etiketler : , ,