Omicron Apple'ı vurdu, iPhone üretimi durdu

Omicron Apple'ı vurdu, iPhone üretimi durdu

Omicron varyantı nedeniyle Asya ülkelerinde başlayan kapanma, Çin’in ağır enerji kısıtlamaları ve bileşen tedariğinde yaşanan sıkıntılar Apple’ı üretimi durdurmak zorunda bıraktı.

A+A-

Teknoloji devlerinin üretim hatları hayati önem taşıyan bir unsurdur ve bırakın mola vermeyi bir kaç saniyelik kesintiler bile inanılmaz zararlara sebep olabiliyor. Bununla birlikte zaman zaman üretimi durdurmak kaçınılmaz olabiliyor.

Apple’ın bugünlere gelmesinde kemik yapı görevini gören iPhone satışlarının kesintiye uğramaması için firma her türlü tedbiri almak zorunda. Zaman zaman yüz milyonlarca dolar ödeyerek yonga seti, bellek veya ekran gibi bileşenleri önceden kendisine ayırtıyor. Zira üretimde yaşanan gecikmeler büyük zararlara sebep olabiliyor. 

Bu hafta yaşanan gelişme ise Apple’ı zor durumda bıraktı. Çin’de hükümetin enerji kullanımı konusunda büyük kısıtlamalara gitmesi, Malezya ile Vietnam’da yaşanan kapanmalar ve tedarik zincirinde gerekli bileşenlerin bulunmasında yaşanan kıtlık çok kritik bir karar alınmasına sebep oldu. 

Son 10 yıldır ilk kez iPhone üretiminin durdurulması kararı alındı. Zira geciken bileşen takviyesi nedeniyle uzayan üretim süreçleri işçilere ekstra ödeme yapmayı gerektirdiği için bileşen durumu normale dönene kadar üretim yapılmayacak. Tedarik zincirleri ilk kez böyle bir olay ile karşılaştıklarını ve günlerce sürebileceğini ifade ediyor. 

Üretim kesintisinin Apple’a neye mal olacağı şimdilik belirsiz. iPhone 13 satış tahminlerinin yüzde 20, iPad satış tahminlerinin de yüzde 50 aşağı çekildiği gündeme gelmişti. Üstelik kış tatilinin yaklaştığı şu günlerde elinde yeterince stok olmayan Apple yeni bir krizle karşı karşıya. 

Etiketler : , ,