Ons altın 1.700 dolara yaklaştı

Ons altın 1.700 dolara yaklaştı

Koronavirüsün küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri emtia piyasalarını sarstı; petrol gerilerken, altın 1,700 dolara doğru tırmandı

A+A-

Koronavirüsün küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceğine ilişkin korkuların yeniden güç kazanması Pazartesi günü tekrar emtia piyasalarını sarstı. Petrol ve metal fiyatları sert düşerken, altın güvenli liman niteliğindeki varlıklara küresel bazdaki kaçıştan dolayı ons başına 1,700 dolara doğru tırmandı.

Ölümcül virüsün Çin dışında da geniş bir alana yayılması ve bunun sonucu küresel salgın korkusunun artması ile birlikte, dünyanın önde gelen ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankacıları, küresel ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerin sürdüğünü kaydettiler.

Bu gelişmeler, Çin piyasalarının virüs dolayısıyla kapalı kalmasının tedarik zincirini kaosa sürüklemesi sonucu bu ay sert düşüşler göstermesinin ardından toparlanmaya başlayan emtia piyasaları için yeni alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel büyüme tahminlerini düşürmesi ve daha "sıkıntılı" senaryolar olabileceği yolunda uyarılarda bulunması ile birlikte, yatırımcılar, ham madde talebine yönelik risklerin kötüleşmekte olduğu endişelerini taşıyor.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Koronavirüs olayında görmekte olduğumuz volatilite ile birlikte, virüs endişeleri piyasada büyüme ve talep beklentilerine ilişkin bir öfke yaratıyor ve petrol fiyatlarının gerilediğini görüyoruz," dedi ve "Virüs olayının diğer yüzü ise, yatırımcıları güvenli liman aramaya itiyor ve bu da altını destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol Pazartesi günü Asya işlemlerinde kayıplara öncülük etti ve Londra ve New York'ta  yüzde 3'ün üzerinde düşüşler yaşadı. Cuma gününe dek, Brent petrolü, Çin'in mali teşvikleri ve Afrika ve Latin Amerika kaynaklı yeni arz tehditlerinden dolayı bir yılı aşkın sürenin en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmişti.

Sanayi emtiası da sert satışlarla karşılaştı. Bakır Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 1 civarında gerilerken, kauçuk Singapur'da yüzde 2'den fazla geriledi. Tarım emtiası da kayıplarda geri kalmadı ve ABD buğdayı kayıplara öncülük etti.

Emtia Fiyatları

*Brent petrolü: - % 2.8, varil başına 56.84 dolar

*Batı Teksas petrolü (WTI): - % 2.7, varil başına 51.95 dolar.

*Spot altın: + % 1.6, ons başına 1,669.43 dolar.

*Bakır (LME): - % 1, ton başına 5,708 dolar

*Demir Cevheri: - % 0.1, ton başına 89.77 dolar.

*Kauçuk: - % 2.3, kilogram başına 1,347 dolar

*Buğday: - % 1.6, kile başına 5.4325 dolar

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.