Otomotiv devi halka arz büyüklüğünü düşürdü

Otomotiv devi halka arz büyüklüğünü düşürdü

Volvo, halka arz büyüklüğünü 25 milyar krondan 20 milyar krona düşürdü. Volvo’nun bir iştiraki olan elektrikli spor araba üreticisi Polestar’ın değerlemesiyle ilgili zorlukların yatırımcıların şirkete olan iştahının azalmasına neden olduğu belirtiliyor.

A+A-

Volvo Car’ın sahibi halka arz sürecinde aradığı fonlamayı 25 milyar krondan 20 milyar krona (2,3 milyar dolar) düşürdü. Çinli Geely Holding’in sahibi olduğu otobomil üreticisi yaptığı açıklamada hisse başına fiyatı 53 kron olarak belirlediklerini duyurdu.

Bloomberg’in haberine göre, Volvo’nun bir iştiraki olan elektrikli spor araba üreticisi Polestar’ın değerlemesiyle ilgili zorluklar yatırımcıların şirkete olan iştahının azalmasına neden oldu.

Volvo, 2030 yılına kadar sattığı tüm araçların elektrikli araba olmasını hedeflerken Avrupa’da bir batarya fabrikası kurmayı da planlıyor. Şirket halka arzdan elde edeceği gelirle üretim kapasitesini artırıp, 2025 yılına kadar yıllık araba satışlarını ikiye katlayarak 1,2 milyona çıkarmayı hedefliyor.

Fosil yakıt kullanılmadan üretilen ilk çeliğin alıcısı Volvo olmuştu

İsveçli çelik üreticisi SSAB, dünyanın ilk fosil yakıt kullanılmayan çeliğini ürettiğini ve üretilen çeliğin Volvo’ya transferinin başladığını duyurmuştu.

“Hybrit” projesi kapsamında kömürden ziyade çelik üretiminde hidrojen kullanmak için çalışmalar yürüten şirket, bu gelişmeyle beraber çelik üretiminden kaynaklanan karbon salınımının küresel çapta düşürülebileceğinin kanıtlandığını da belirtti.

SSAB 2018 yılında proje kapsamında İsveç’in Lulea şehrinde pilot bir fosil yakıtsız tesisin kurulumuna başladıktan sonra burada elektroliz yöntemiyle üretilen yeşil hidrojen sayesinde demir cevherinde redüksiyon yöntemiyle sünger demir üretimi yapılıyor. Sonrasında bu sünger demirler hurdalar ile karıştırılarak çelik üretimi gerçekleştiriliyor.