Özel sektörün yurt dışı kredi borçları azaldı

Özel sektörün yurt dışı kredi borçları azaldı

TCMB, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun 2019 sonunda 2018'e göre 17,2 milyar dolar azalarak 191,5 milyar dolara gerilediğini açıkladı.

A+A-

TCMB, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun Aralık'ta 191,5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan  açıklamada şöyle denildi:

"Aralık sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı  kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2018 yıl sonuna göre uzun  vadeli kredi borcunun 17,2 milyar ABD doları azalarak 191,5 milyar ABD  doları, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 5,8  milyar ABD doları azalarak 9,5 milyar ABD doları düzeyinde  gerçekleştiği gözlenmektedir.

Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna  ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi  biçimindeki borçlanmalarının 8,6 milyar ABD doları azaldığı, tahvil  ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 1,3 milyar ABD doları azalışla 27,2 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Aynı  dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki  borçlanmaları 3,5 milyar ABD doları azalmış, tahvil stoku ise 557  milyon ABD doları azalarak 3,7 milyar ABD doları seviyesinde  gerçekleşmiştir. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların  kredi biçimindeki borçlanmalarının 2,9 milyar ABD doları azaldığı,  tahvil stokunun ise 1,1 milyar ABD doları artarak 7,5 milyar ABD  doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Kısa vadeli kredi  borcuna ilişkin olarak ise, 2018 yıl sonuna göre bankaların kredi  biçimindeki borçlanmaları 3,2 milyar ABD doları azalışla 6,2 milyar
ABD doları  finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki  borçlanmaları ise 1,6 milyar ABD doları azalışla 1,7 milyar ABD doları  düzeyinde gerçekleşmiştir.

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna  ilişkin olarak, Aralık sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara  olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 17,2 milyar ABD doları azalarak 127,6 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Kısa vadeli kredi  borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun  bir önceki yıl sonuna göre 5,8 milyar ABD doları azalarak 9,0 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 191,5 milyar ABD doları  tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun % 61,2'sinin ABD doları, %33,4’ünün Euro, %3,8’inin Türk lirası ve % 1,6’sının ise diğer döviz  cinslerinden oluştuğu ve 9,5 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli  kredi borcunun ise %45,2’sinin ABD doları, %32,2’sinin Euro, %22,1’inin Türk lirası ve % 0,5’inin diğer döviz cinslerinden oluştuğu  görülmektedir.

Sektör dağılımı incelendiğinde, Aralık sonu itibarıyla, 191,5  milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun % 46,2’sini finansal kuruluşların, % 53,8’ini ise finansal olmayan  kuruluşların borcu oluşturmuştur. Aynı dönemde, 9,5 milyar ABD doları  tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun % 78,8’ini finansal  kuruluşların, % 21,2’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu  oluşturmuştur.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Aralık  sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde  gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 50,7 milyar ABD doları tutarında olduğu gözlenmektedir."
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.