Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2020 yıl sonuna göre 2,2 milyar ABD doları azalarak 171,5 milyar ABD doları olmuştur.

A+A-

Merkez Bankası verilerine göre Nisan sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2020 yıl sonuna göre 2,2 milyar ABD doları azalarak 171,5 milyar ABD doları olmuştur. Vadeye göre incelendiğinde, 2020 yıl sonuna göre, uzun vadeli kredi borcunun 2,1 milyar ABD doları azalarak 161,9 milyar ABD doları; kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 161 milyon ABD doları azalarak 9,6 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 1,3 milyar ABD doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 230 milyon ABD doları azalışla 21,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 380 milyon ABD doları azalmış, tahvil stoku ise önemli bir değişiklik göstermeyerek 2,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 461 milyon ABD doları arttığı, tahvil stokunun ise 5 milyon ABD doları azalarak 7,8 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2020 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 264 milyon ABD doları azalışla 6,3 milyar ABD doları; finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 36 milyon ABD doları artışla 1,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, Nisan sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 1,7 milyar ABD doları azalarak 107,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 447 milyon ABD doları azalarak 9,0 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 161,9 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun %62,5'inin ABD doları, %33,5’inin Euro, %2,2’sinin Türk lirası ve %1,8’inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 9,6 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise %37,6’sının ABD doları, %37,4’ünün Euro, %21,6’sının Türk lirası ve % 3,4’ünün diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir.

Sektör dağılımı incelendiğinde, Nisan sonu itibarıyla, 161,9 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun %42,6’sını finansal kuruluşların, %57,4’ünü ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur. Aynı dönemde, 9,6 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun %83,7’sini finansal kuruluşların, %16,3’ünü ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Nisan sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 42,8 milyar ABD doları tutarında olduğu gözlenmektedir. "