Özyeğin'in Kumport'una rekor fiyat

Özyeğin'in Kumport'una rekor fiyat

Cosco Pacific, Kumport'u 940 milyon dolara satın aldı. Satın alma işlemi bugüne kadar Çin’den Türkiye’ye gelen en büyük doğrudan yabancı yatırım

A+A-

Cosco Pacific'in iştirakleri CMHI ve CIC Capital bir ortak girişim grubu oluşturarak, Fina Liman ve Kumport'u satın aldı. Hong Kong'lu konsorsiyumdan yapılan yazılı resmi açıklamada, Fina Holding'e 940 milyon dolar (920+20) ödeme yapılacağı belirtildi.

Söz konusu işlem bugüne kadar Çin’den Türkiye’ye gelen en büyük doğrudan yabancı yatırım olma özelliği taşıyor.    

Hüsün Özyeğin önderliğindeki Fiba-Turkon ortaklığı, Ambarlı’daki Kumport Limanı’nı 8 yıl önce 255 milyon dolar bedelle satın almıştı. İstanbul’un Marmara Denizi sahilinde 21 yıl önce 1994 yılında hizmet vermeye başlayan Kumport Limanı, 2007 yılında Fiba-Turkon tarafından satın alındı. Ertesi yılın sonundan itibaren tamamen Fiba Grup iştiraki olarak çalışan Kumport, 2007-2013 yılları arasında konteyner iş hacminde yıllık ortalama nerede ise dörtte bir büyüdü. Türkiye konteyner iş hacminin 6’da birini elinde bulunduran Kumport Limanı, iş hacmi baz alındığında 1.3 milyon TEU iş hacmi ile ülkemizin 3. büyük limanı mevkiinde bulunuyor.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.