Para borsalardan kaçıyor

Para borsalardan kaçıyor

Küresel hisse senedi fonlarından para çıkışı geçen hafta 8.3 milyar dolara yükselerek 4 ayın zirvesini gördü.

A+A-

Yatırımcılar hisse senedi fonlarından paralarını çekmeye devam ederken, söz konusu fonlardan para çıkışı geçen hafta 8.3 milyar dolara yükselerek 15 haftanın zirvesini gördü.

Bank of America Merrill Lynch tarafından Cuma günü yayımlanan ve EPFR Global fon akışı verilerini de içeren araştırma raporuna göre küresel ekonomide Çin kaynaklı bir kriz oluştuğuna yönelik kaygılar yatırımcıların paralarını döviz ve ABD Hazine tahvili fonlarına yönlendirmelerine neden oluyor.

Yatırımcıların gelişmekte olan ülke hisse piyasası fonlarından çıkışı hız kazandı. Gelişmekte olan ülke fonlarından çıkış yedinci haftaya girerken, 19 Ağustos'ta sona eren haftada söz konusu fonlardan para çıkışı tutarı 6 milyar dolara ulaştı.

Gelişmekte olan ülke borsalarının geneline bakıldığında yıl başından bu yana kaydedilen kayıplar dolar bazında yüzde 15'i bulurken, pek çok ülkenin para birimi dolar karşısında dip seviyelerde bulunuyor.

ABD hisse senedi piyasasına odaklanan fonlardan çıkış tutarı ise 6.6 milyar dolar olurken, yıl başından bu yana söz konusu fonlardan çıkan para miktarı 120 milyar dolara yükseldi.

Gelişmekte olan ülke tahvil piyasası fonlarından ise 2.5 milyar dolar ile geçen yıl Ocak ayından bu yana en yüksek haftalık para çıkışı kaydedildi.

Riverfront Investment Group'un yatırımlardan sorumlu yöneticisi Michael Jones, Çin'in tüketim ağırlıklı büyümeye yönelmesiyle birlikte Brezilya ve Şili gibi Çin'e hammadde satan gelişmekte olan ülkelerin baskı altında kaldığına dikkat çekerek, "Gelişmekte olan ülkelerin çoğu için bir süreliğine sıkıntıdan başka bir şey görünmüyor" dedi.

Yatırımcılar geçen hafta paralarını tahvil ve altın fonlarına yönlendirirken, ABD Hazine tahvil fonlarına 2.5 milyar dolar para girişi oldu. ABD ve diğer devletlerin tahvil fonlarına para girişi yedinci haftaya girerken, söz konusu fonlara Kasım 2012'den bu yana ilk defa bu kadar uzun süre kesintisiz para girişi görülüyor.

Raporda gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi fonlarına tekrar para ayırmak için doğru zamanın henüz gelmediği ifade edilerek, gelecek iki haftada 15 milyar dolar daha para çıkışı görüldükten sonra söz konusu fonlara giriş için "aykırı bir alım sinyali" oluşabileceği ifade edildi. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.