Paris saldırıları piyasaları etkileyecek mi?

Paris saldırıları piyasaları etkileyecek mi?

Paris saldırılarının küresel piyasalarda kısa vadede düşüşe neden olacağı düşünülüyor

A+A-

Küresel piyasaların Cuma günü Paris'te gerçekleşen ve 130'dan fazla kişinin ölmesine neden olan saldırıların ardından kısa vadede satışlar yaşaması beklenirken, saldırıların uzun vadede bir ekonomik etki bırakması veya piyasanın yönünde kalıcı bir değişikliğe neden olmasını bekleyen analist sayısı az.

Analistler saldırılardan dolayı ekonomik güven, turizm ve ticaret üzerinde oluşacak etkilerden dolayı Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) önümüzdeki ay parasal genişleme politikasını artırmak için daha da kararlı olacağını düşünüyor.

Fransa'da finans piyasaları bugün daha önce planlandığı gibi açılacak.

Paris'te birçok restaurant ve alışveriş merkezinin haftasonu kapalı kalmasının ardından bazı yerel analistler Fransız hisselerindeki tepkinin Ocak ayında gerçekleştirilen Charlie Hebdo saldırılarının ardından gelen tepkilerle karşılaştırıldığında daha görünür olmasını bekliyor.

IG France analisti Alexandre Baradez, "Tüketici ürünleri ve turizm temelli hisseler, özellikle lüks ürünler sektörü ve Noel sezonunu kapsayan şirketler etkilenebilir" dedi.

Baradez, "Ocak saldırıları biraz daha farklıydı; hedef merkezliydi. Burada ise bütün bir nüfusu hedef aldılar. Öte yandan yatırımcıların biraz daha netlik oluşana kadar beklemesine yönelik tamamen psikolojik bir etki de ortaya çıkabilir" dedi.

Vadeli hisseler Pazar akşamı New York saatiyle açılışın ardından düşüşler yaşarken, saldırıların ardından gelen satışlara yenilerini ekledi. Piyasalar Pazar günü gerçekleşen bu kayıplardan daha sonra kısmen toparlandı.

Japonya Nikkei endeksi erken saatlerde yüzde 1.8'e varan kayıplar yaşamasının ardından toparlanarak kayıplarını yüzde 0.8'e indirdi.

Allianz baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian, "Bu korkunç trajedinin Fransız ekonomik büyümesi üzerinde bırakacağı kısa vadeli etkiyle beraber hisse piyasalarının ekside açılması muhtemel; hükümet tahvil getirileri ve euro da düşecektir" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.