PayPal yasağının faturası 10 milyar doları buldu

PayPal yasağının faturası 10 milyar doları buldu

Dünyada yaygın bir ödeme aracı olarak kullanılan PayPal’ın Türkiye’de yasaklanmasıyla, ürün ve hizmet ihracatı zarar gördü.

A+A-

Tüm dünyada kabul gören ödeme sistemi PayPal'ın Türkiye'de yasaklanmasının ardından, dijital içerik üreticileri milyarlarca dolarlık kayıp yaşadı. Silikon Vadisi'nde Google'da üst düzey yönetici olarak çalışırken Türkiye'ye dönen ve İYİ Parti'de siyasete atılan Taylan Yıldız'a göre, PayPal yasağı nedeniyle yaşanan kayıp 10 milyar doları buldu.

Hükümetin dijital dönüşümü anlayamadığını vurgulayan Yıldız, E-Devlet sisteminde dahi çok büyük hatalar yapıldığını, 1-2 milyar dolara mal olacak sistemin ülkeye faturasının 20 milyar doları bulduğunu belirtti. Türkiye'de gençlerin iş yapabilmesi için önlerine engel değil fırsat koymak gerektiğini vurgulayan Yıldız, dünyanın çok hızlı bir şekilde dijitalleştiğini ve gençlere bu doğrultuda destek olunmasının şart olduğunu kaydetti. İnternet üzerinden milyarlarca dolarlık logo, yazılım gibi dijital hizmetlerin satıldığını ve bunların paralarının genellikle PayPal gibi platformlar ile ödendiğini anlatan Yıldız, “PayPal 200'den fazla ülkede açık ama Türkiye'de kapalı. Şu anki yönetim 21. yüzyıl değerlerine ve ekonomisine hakim değil” dedi.

Sözcü'nün haberine göre algoritmik düşünme, dijital okuryazarlık, veri analistliği ve kod yazma gibi becerilerin geleceği şekillendireceğini söyleyen Yıldız, tek eğitim ve alanlı insanların inovasyon yapamayacağını ve gençlere mezuniyet alanları dışında mutlaka farklı beceriler kazandırıl-ması gerektiğini belirtti.

Dijital kalkınma yatırımları için Hazine garantisi

İnovasyona yönelik büyüme vizyonunun uygulanması gerektiğini vurgulayan Taylan Yıldız, dronelarla taşımacılık, kripto paralar, genetik araştırmalar, yazılımlar, yapay zeka, otonom ve elektrikli araçlarla taşımacılık gibi alanlara yatırım yapan özel şirketlere devletin ortak olabileceğini söyledi. Yıldız, Hazine garantili projeler gibi bunlara da destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Yapay zeka için bakanlık kurulmalı

2025 yılında 100 milyar dolarlık yapay zeka yazılım pazarı olacağını söyleyen Taylan Yıldız, 10 yıl sonra da bu pazarın 15.7 trilyon dolara çıkacağını belirtti. Türkiye'nin bundan sadece yüzde 1 pay almasının bile en az 150 milyar dolarlık gelir anlamına geldiğini ifade eden Yıldız, devletin bir an önce yapay zeka teşviklerini artırması gerektiğini kaydetti. Yıldız, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki gibi Türkiye'de de yapay zeka bakanlığının kurulabileceğini aktardı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler