Perakende satış hacmi arttı

Perakende satış hacmi arttı

Perakende satış hacmi, geçen yılın kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,7 arttı.

A+A-

Perakende satış hacmi, geçen yılın kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,7 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı kasım ayına ilişkin perakende satış hacim endeksini açıkladı.      
         
Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi kasımda bir önceki aya göre yüzde 0,7 artış gösterdi.      

         
Söz konusu ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,1, içecek ve tütün satışları yüzde 0,4, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,3 yükseldi.      
         
Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde, bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 1,2, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 0,4 gerilerken, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 4,6, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 5,3, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 2,7 arttı.      
         
Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi kasımda 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 4,1 arttı. Bu dönemde otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 6,6, gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 3,3, içecek ve tütün satışlarında yüzde 3,2 artış görüldü.      
         
Söz konusu dönemde gıda dışı sektörlerin değişimi incelendiğinde, bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 0,5, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 0,6, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 0,9 düşerken, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 15, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 2 yükseldi.      
Perakende ciro arttı  
   

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro kasımda bir önceki aya göre yüzde 2,8 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 2,1, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 4,6, gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,3 artış görüldü.      
         
Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro kasımda yıllık bazda yüzde 19,3 yükseldi. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 17,6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 16,6, otomotiv yakıtı satışları yüzde 27,3 artış kaydetti.      


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.