Petkim karını yüzde 195 artırdı

Petkim karını yüzde 195 artırdı

Petkim'in 2016 ilk çeyrekte ana ortaklığa düşen net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 195 artışla 146.47 milyon TL olarak gerçekleşti.

A+A-

Petkim'in 2016 ilk çeyrekte ana ortaklığa düşen net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 195 artışla 146.47 milyon TL olarak gerçekleşti.

KAP'a dün akşam yapılan açıklamaya göre şirketin satış hasılatı yüzde 18 artışla 1.1 milyar TL oldu.

Faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre ilk çeyrekte şirketin brüt kar marjı yüzde 19, esas faaliyet karı marjı yüzde 16.5 ve net dönem karı marjı ise yüzde 13.4 oldu. Geçen yıl aynı döneminde brüt kar marjı yüzde 9 esas faaliyet kar marjı yüzde 0.9 ve net döenm karı marjı ise 4.7 olmuştu.

Kapasite kullanım oranı ise yüzde 92.7 olarak gerçekleşti.

Faaliyet raporunda yer alan açıklamada, 2016 yılı ilk çeyreğinde, özellikle Şubat ayı ortasından itibaren, ham petrol fiyatlarıyla birlikte, hammadde maliyetleri ve paralel olarak ürün fiyatlarının arttığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

"Yüksek hammadde maliyetleri nedeniyle ciddi karlılık problemi yaşayan Asya piyasasındaki, özellikle entegre olmayan ünitelerin, bu dönemde yoğun bakım duruşuna girmişlerdir. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve petrokimya piyasasındaki belirsizliklerin yerli tüketicileri hemen teslim kargolara yöneltmesi 2016 yılı ilk çeyreğinde iç piyasada dikkat çekici bir gelişme olmuştur."

Raporda yer alan bilgide, Socar Turkey Enerji'nin iştiraki Star Rafineri tarafından Petkim yarımadasında kurulacak rafineri ile ilgili çalışmalar devam ettiği hatırlatılarak, "Petkim'in bağlı ortaklığı Petlim'in liman yatırımı ile birlikte; rafineri, petrokimya, enerji ve lojistik entegrasyonunun tamamlanması hedefine doğru ilerlenmektedir. Bu entegrasyona yönelik çalışmalar ile birlikte Petkim tarafından enerji verimliliği, ürün çeşitliliğinin artırılması ve kapasite artışına yönelik yatırımlara devam edilmektedir." denildi.

Raporda,"2016 yılı ilk üç aylık dönemde kapasite artışı, idame tamamlama, enerji ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik yapılan yatırım harcamaları tutarı 77.27 milyon TL'dir" ifadesi yer aldı.

Ağırlıklı payın yüzde 51 ile Socar Turkey'e ait olduğu Petkim'in yüzde 43'ü ise halka açık. Şirketin yıllık 3.6 milyon ton brüt üretim kapasitesi bulunuyor..

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.