Petrol 18 ayın en uzun haftalık yükseliş serisine yöneldi

Petrol 18 ayın en uzun haftalık yükseliş serisine yöneldi

Petrol Kasım 2017'den beri görülen en uzun haftalık yükseliş serisine yöneldi.

A+A-

Petrol, Venezuela'da üretimin azalmasının ardından Kasım 2017'den beri görülen en uzun haftalık yükseliş serisine yöneldi. ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğine ilişkin artan iyimserlik de petrol fiyatlarını destekledi.

New York'ta işlem gören vadeliler ardı ardına üçüncü günde de düşüş kaydetti; buna karşın beşinci haftalık yükselişini tamamlamaya yöneldi. Venezuela'da geçen ay yaşanan elektrik kesintileri OPEC üyesinin petrol üretimini yarıya indirdi.

Çin'in resmi haber kanalı Xinhua Haber Ajansı'nın haberine göre Çin ticaret konusunda “yeni bir mutabakat” sağlandığını belirtti. ABD Başkanı Donald Trump ise önemli bir anlaşma sağlanması için iki tarafın da ilerleme kaydettiğini dile getirdi.

Ham petrol fiyatları bu yıl yaklaşık yüzde 40 yükseldi. OPEC ve grup ile birlikte hareket eden üreticilerin ABD kaya petrolü üreticilerinin rekor seviyedeki üretimini tersine çevirmek için arz sınırlamasına gitmesi petrol fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu. Libya'da tansiyonun yükselmesi arzın daha da sıkışlaşması ihtimalini gündeme getiriyor.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, “Venezuela krizi ve ABD'nin İran'a karşı ek önlemler alınmasını değerlendirmesi petrol fiyatlarını yükseltti.” dedi. Kwangrae, ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasına varılması ihtimalinin de destekleyici olduğunu söyledi.

Nymex'te işlem gören Mayıs vadeli WTI petrolü kontratları, Londra saatiyle 07:32'de 7 cent ekside varil başına 62.03 dolardan işlem gördü. Fiyatlar geçen iki seansta yüzde 0.8 düştü. Bu haftanın tamamında ise yüzde 3.2 artıda bulunuyor.

Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında işlem gören Haziran vadeli Brent petrol kontratları 22 cent azalarak varili 69.18 dolara geriledi. Brent petrolü önceki seansta Kasım'dan beri ilk kez 70 doları geçmişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.