Petrol 4 yıl sonra 80 dolar

Petrol 4 yıl sonra 80 dolar

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ham petrolün varil fiyatının 2020'ye kadar 80 dolar olacağını öngördü.

A+A-

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ham petrolün varil fiyatının 2020'ye kadar 80 dolar olacağını öngördü.

Houston'da konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, üretim artışındaki yavaşlama ve stokların önümüzdeki yıllarda azalmaya başlamasıyla ham petrol fiyatlarının gelecek yılın sonundan itibaren artmaya başlayacağını kaydetti.

IEA, 2016 yılında ortalama petrol fiyatlarının 35 dolar/varil olmasını öngörüyor. Kurumun petrol piyasaları birimi yöneticisi Neil Atkinson da 100 dolar seviyesinin öngörülebilir gelecekte mümkün olmadığını kaydetti.

Vadeli kontratlar 2014 yılının ortasından bu yana %70'den fazla düştü. Düşüşte Suudi Arabistan öncülüğünde OPEC'in Kuzey Amerika ve diğer üretici ülkelerden pazar payını geri alabilmek için kotayı aşan üretim yapması etkili oldu.

Bugün de petrol fiyatları OPEC ve Rusya'nın üretimi dondurma konusunu görüşebilecekleri beklentisiyle yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı New york'ta 1:05'te %5.5 yükselerek 34.82 dolar oldu. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.