Petrol ABD'nin Suriye operasyonu ile sıçradı

Petrol ABD'nin Suriye operasyonu ile sıçradı

Petrol fiyatları, ABD'nin Suriye rejimine düzenlediği füze saldırısının küresel finans piyasalarında dalgalanma yaratması ile birlikte yükseldi.

A+A-

Vadeli Petrol  kontratları New York'ta yüzde 1.9 ve Londra'da yüzde 1.8 kadar yükseldi. ABD'den bir yetkiliye göre, Cuma sabahı erken saatlerde düzenlenen füze saldırısının Suriye hangarlarını, uçaklarını ve yakıt tanklarını hedeflediğini belirtti. Suriye, Petrol  İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) ikinci en büyük üreticisi Irak'ın sınır komşusu. Bu haber tüm finans piyasalarında dalgalanmaya neden oldu ve yen ve altın sıçrama yaparken, hisse senetleri değer kaybetti.

Bloomberg'in haberine göre Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Suriye büyük birPetrol  üreticisi değil, ancak tüm bölgede riski potansiyel olarak artırabilir," dedi ve "Hava saldırısına yönelik bir risk tepkisi görüyoruz. Arzda artış, stoklardaki yüksek seviye kaya Petrol üüretimindeki artışın boyutu dikkate alındığında, fiyat yükselişleri sınırlı kalabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Suriye'ye yönelik saldırı, Beşar Esad rejiminin kimyasal silah kullanarak çok sayıda sivilin ölümüne yol açmasından iki gün sonra gerçekleşti. Suriye'nin bu saldırısı tüm dünyanın tepkisini çekmişti ve Başkan Donald Trump bunu "insalığa hakaret" olarak değerlendirmişti.

Petrol son bir haftadır, ABD'de rekor seviyelereçıkan Petrol  stokları ve artan üretimin, OPEC'in küresel arz fazlasını önlemek için uyguladığı üretim kısıntısı anlaşmasın uzatılmasına ilişkin beklentileri dengelemesi sonucu rallisini varil başına 51 doların ötesine sürdürmekte güçlük çekti.

Nomura Holdings Inc.'ye göre, Petrol  fiyatlarındaki yükseliş, askeri hareket kontrol altında tutulduğu ve Irak'a sıçramadığı sürece geçici olabilir.

Mayıs vadeli Batı TeksasPetrol ü (WTI), Nymex piyasasında 1 dolar yükselerek varil başına 52.70 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 10:12'de 52.60 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık dört katı üzerindeydi. Kontrat Perşembe günü 55 sent yükselerek 51.70 dolardan kapandı.

Haziran vadeli Brent Petrol ü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.01 dolar ya da yüzde 1.8 yükselerek varil başına 55.90 dolara kadar çıktı. Kontrat Perşembe günü 53 dolar yükselerek 54.89 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent Petrol ü, HAziran vadeliWTI'a kıyasla 2.76 dolar primli işlem gördü.

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.