Petrol, DSÖ'nün açıklamasıyla yükseldi

Petrol, DSÖ'nün açıklamasıyla yükseldi

Petrol fiyatları, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronavirüsten dolayı seyahat ve ticarete engel getirilmesine gerek olmadığını açıklamasından sonra sıçrama yaptı

A+A-

Petrol fiyatları, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronavirüsten dolayı seyahat ve ticarete engel getirilmesine gerek olmadığını açıklamasından sonra sıçrama yaptı

DSÖ uluslararası acil durum ilan etti, ancak ticarete yönelik kısıtlamaların gerekli olmadığını ve Çin'in virüsü kontrol edebilme kapasitesine güvendiklerini açıkladı. Ancak bu açıklamanın etkisi, ABD hükümetinin vatandaşlarına Çin'e seyahat etmemelerini tavsiye etmesi ile azaldı. Ham petrol fiyatları, Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de imalat dışı satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) tahminlerden daha iyi çıkması ve bunun sonucu ABD endeks vadeli kontratlarının yüzde 2.3 kadar yükselmesinden de destek buldu.

Ancak virüs salgının talep görünümünü olumsuz etkilemesinden dolayı mayıs ayından bu yana en kötü aylık performansını gerçekleştirmeye yöneldi.

Petrol fiyatları, hızla yayılan virüsten dolayı Çin bazı kentlerine abluka uygulaması ve seyahat yasakları getirirken, bazı havayolu şirketlerinin Çin'e uçuşlarını durdurması ile birlikte son iki haftada yaklaşık yüzde 9 düştü. Yatırımcılar dünyanın en büyük ithalatçısı Çin'in petrol talebinde kaydadeğer bir düşüş bekliyorlar ve ülkenin rafinerilerinden çoğu muhtemelen kapasitelerini düşürecek ya da üretimi durduracak.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Çin koronavirüsün etkisinin Ocak PMI verisine tam olarak yansımadığını kaydetti ve kristal küreye bakmak için henüz çok erken," dedi ve "Bugünkü yükseliş ani tepki yükselişi ve durum düzelmeye geçmeden önce daha da kötüleşebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 2.1 yükselerek Singapur saati ile 11:31'de varil başına 53.23 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 2.2 aşağıda kapandı ve bu ay şimdiye dek yüzde 13 düştü.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 2.5 düştükten sonra yüzde 1.5 yükselerek varil başına 59.19 dolara tırmandı. Kontrat Ocak ayında yüzde 10 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.96 primli işlem gördü. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.