Petrol düşebilr

Petrol düşebilr

ABD merkezli düşünce kuruluşlarında görevli uzmanlar, Batılı ülkelerle İran'ın anlaşmaya varmalarının petrol fiyatlarını düşüreceğini belirtti.

A+A-

Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü Uzmanı Zübeyir İkbal, yaptığı açıklamada, anlaşmanın ardından Suudi Arabistan'ın, İran'a karşı "petrol ve din" silahlarını kullanacağını söyledi.

İran'ın piyasaya girmesinin petrol fiyatlarını düşüreceğine işaret eden İkbal, "Suudi Arabistan ve Körfez'deki ortakları, Yemen, Suriye ve Irak'taki İran karşıtı gruplara desteklerini artıracaklar. Dolayısıyla, petrol fiyatlarının çok fazla düşmesini engellemek için Suudi Arabistan'la işbirliği yapmak, İran'ın çıkarına olur" dedi.

İkbal, İran'ın ekonomik fayda odaklı politikalar gütmesi halinde, Türkiye-İran ilişkilerinde "kazan-kazan" durumunun yaşanacağını vurguladı. İkbal, aksi durumun İran'ın elde ettiği geliri Hamas ve Hizbullah'a kaydırmasına yol açacağını ve bunun başta İsrail olmak üzere, bölge ülkeleriyle arasındaki tansiyonun artmasına neden olacağını kaydetti.

İsrail ve Suudi Arabistan işbirliği

ABD merkezli bir başka düşünce kuruluşu Cato Enstitüsü'nün Uluslararası Güvenlik Uzmanı Emma Ashford da Suudi Arabistan dahil bölge ülkelerinin İran'ın nükleer güce sahip olma ihtimalinin ortadan kalmış olmasına sevindiğini söyledi.

Buna karşın Suudi Arabistan'ın yaptırımların kalkmasından endişeli olduğunu belirten Ashford, İran'ın bundan sonra bölgede daha agresif ve aktif bir dış politika izleyebileceğini dile getirdi.

İran'ın bölgede şimdiye kadar yatırım yaptığı grupları desteklemeye devam edeceğini ifade eden Ashford, "Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki gizli işbirliğinin güçlenmesi gibi ilginç bir gelişme yaşanabilir. Nükleer müzakereler sırasında kapalı kapılar ardında görüştüklerini biliyorduk. Bunun artacak olması, bölgesel güvenlik için olumlu bir gelişme olur" diye konuştu.

Washington merkezli Brookings Düşünce Enstitüsü İran Uzmanı Geneive Abdo ise anlaşmanın İran'a sağlayacağı sermaye girişinin bir kısmının askeri yatırımlar için kullanılacağını iddia etti.

Anlaşma sonrasında İran'ın daha mezhepçi politikalara yöneleceği belirten Abdo, "Sünni toplumlar, İran'ın bölgedeki gücünün artmasından oldukça rahatsız ve bu durum onları daha da rahatsız edecek" ifadesini kullandı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.