Petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı

Petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı

Petrol fiyatları Pazartesi günü, ABD borç tavanı görüşmelerine ilişkin ihtiyat ve Çin'deki talep toparlanmasına ilişkin endişelerin Kanada ve OPEC+ üreticilerinden gelen düşük arzın desteğini dengelemesiyle düştü.

A+A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri 48 sent veya %0,6 düşüşle 011 GMT itibariyle varil başına 75,10 dolara gerilerken, en aktif işlem gören kontrat olan Temmuz teslim ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 45 sent veya %0,6 düşüşle 71,24 dolara geriledi.

Pazartesi günü sona erecek olan Haziran WTI kontratı 52 sent düşerek varil başına 71,03 dolara geriledi.

IG'nin Sidney merkezli analisti Tony Sycamore, Pazartesi günü ABD borç tavanı müzakerelerinin yeniden başlamasının bu hafta ham petrol ve risk duyarlılığı için önemli bir itici güç olmaya devam edeceğini söyledi. ABD dünyanın en büyük petrol tüketicisi konumunda.

Yatırımcılar ayrıca, son iki haftadaki zayıf ekonomik veri raporlarının ardından Çin'in toparlanmasının duraksadığından endişe duyuyor.

Sycamore, "Konut piyasası düşmeye devam eder ve politika yapıcılar buna yanıt veremezse, Çin'de çift dipli bir yavaşlama riski artar ve bu da ham petrol tüketimi ve talebi için kötü haber anlamına gelir" dedi. Çin dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı ve 2 numaralı petrol tüketicisi olma özelliğine sahip.

Geçtiğimiz hafta, Kanada'nın Alberta eyaletindeki orman yangınlarının büyük miktarda ham petrol arzını durdurmasının ardından her iki petrol göstergesi de yaklaşık %2 değer kazanarak son beş haftanın ilk haftalık kazancını elde etti.

Goldman Sachs ve JP Morgan analistleri, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya dahil müttefiklerinin OPEC+ olarak bilinen gönüllü üretim kesintilerinin etkisinin de bu ay yürürlüğe girdikten sonra hissedilmeye başlandığını söyledi.

Gruptan yapılan toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının 16 Mayıs itibariyle günlük 1,7 milyon varil (bpd) düştüğünü belirten JP Morgan, Rusya'nın petrol ihracatının Mayıs ayı sonuna kadar düşebileceğini de sözlerine ekledi.

Cumartesi günü Yedi Grup (G7) ülkeleri yıllık liderler toplantısında Rusya'nın petrol ve yakıt ihracatında fiyat sınırlamalarını aşmasına karşı "yayılma etkilerinden kaçınarak ve küresel enerji arzını koruyarak" çabalarını arttırma sözü verdi ancak ayrıntı vermedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, bu tür iyileştirmelerin ham petrol ve petrol ürünleri için arz durumunu değiştirmesinin beklenmediğini söyledi ve ajansın şimdilik analizine bağlı kaldığını ekledi.

IEA son aylık raporunda, talebin arzı yaklaşık 2 milyon varil/gün aşmasının beklendiği ikinci yarıda bir kıtlık yaşanacağı uyarısında bulundu.

Sycamore, "Yeni kısıtlamaların Rus petrol üretimini etkileyip etkilemeyeceği henüz belli değil, zira Ruslar Avrupa ve ABD yaptırımlarını aşmanın yollarını bulmakta çok etkili oldular ve yaptırımların uygulanması da zor oldu" dedi.

Enerji hizmetleri firması Baker Hughes Co (BKR.O), ABD petrol sondaj kulesi sayısının 19 Mayıs'a kadarki haftada 11 azalarak 575'e gerilediğini ve bunun Eylül 2021'den bu yana en büyük haftalık düşüş olduğunu söyledi.

ING ise "ABD'nin sondaj faaliyetlerindeki yavaşlama, bu yılın ikinci yarısında büyük bir açık vermesi beklenen petrol piyasası için endişe kaynağı" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler