Petrol fiyatlarında düşüş devam ediyor

Petrol fiyatlarında düşüş devam ediyor

Petrol fiyatları, küresel büyümedeki yavaşlamanın enerji talebini düşüreceği endişeleri ile kayıplarını sürdürdü

A+A-

Petrol fiyatları, küresel büyümedeki yavaşlamanın enerji talebini düşüreceği endişeleri ile kayıplarını sürdürdü

Petrol fiyatları, küresel büyümedeki yavaşlamanın talep görünümünü olumsuz etkileyeceği endişelerinin etkisiyle, yaıtırımcıların Çin ve ABD arasında bu hafta gerçekleştirilecek üst düzey ticaret görüşmelerine ilişkin umutları ile birlikte yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine indi.

Vadeli petrol kontratları, geçen hafta yüzde 4.6 ile bu yılın en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmesinin ardından yüzde 1.6 kadar daha geriledi. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD'nin 200 milyar dolarlık Çin malı için gümrük vergilerini ikiye katlayacağı 1 Mart tarihi öncesi, görüşmelerde bulunmak üzere Beijing'e gidiyor. Hedge fonları, Brent petrolünde, 5 Şubat haftası, yeniden düşüş beklentisi ile açtıkları pozisyon (kısa pozisyon) sayısını yükseliş beklentisi ile (uzun pozisyon) açtıkları pozisyon sayısının üzerine çıkardı.

Batı Teksas petrolü (WTI), tarihinin en iyi Ocak ayı performansını göstermesinin ardından, ticaret savaşı konusunda bir iyileşme olmaması ve Avrupa, Asya ve diğer bölgelerden gelen büyüme uyarıları ile yönünü aşağı çevirdi. Diğer bir aşağı yönlü faktör de, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının geçen hafta artması ve zaten rekor seviyelerde bulunan ABD üretiminin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OEPC) ve ortaklarının arz bolluğunu gidermek için üretim kısıntısına gitme çabalarını etkisiz kılacağı endişelerini artırmasıydı.

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia analisti Vincent Hwang, "Petrol, ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin belirsizlikler ve ekonomik büyümeye ilişkin kuşkular ile birlikte, 50 ile 55 dolar aralığında kalabilir," dedi ve "ham petrolün uzun vadede, makroekonomik endişelerin azalması ile birlikte 60 dolara doğru yükselebileceğini belirtti.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 70 sent düşerek, Singapur saati ile 12:36'da 52.02 dolara indi. Kontrat gün içinde 82 sent kadar geriledi. WTI Cuma günü 8 sent yükselişle 52.72 dolardan kapanmıştı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 56 sent düşerek varil başına 61.54 dolara indi. Kontrat Cuma günü 47 sent yükselerek 62.10 dolardan kapanmıştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 9.15 dolar primli işlem gördü ve bu fark yedi haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.