Petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor

Petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor

Petrol fiyatları, Çin ekonomisinin istikrar kazandığına ilişkin işaretlerle yükselişini sürdürdü.

A+A-

Petrol fiyatları, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'in istikrar kazanmakta olduğuna ilişkin işaretler ve yatırımcıların bu hafta yeniden başlayacak olan ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde anlaşma çıkabileceğine ilişkin umutları ile birlikte kazançlarını varil başına 60 doların üzerinde sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, 2009'dan bu yana en güçlü çeyrek dönem performansının ardından yüzde 0.6 kadar yükseldi. Çin2in Mart ayı için ilk verisi olan imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), küresel ekonomiye ilişkin endişelerin azalmasına neden oldu ve tüm finans piyasalarında beklentilerin iyileşmesini destekledi. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, Çarşamba günü ABD'li müzakereciler ile ticaret görüşmeleri için Washington'a gidiyor. Liu ayrıca ABD Başkanı Donald Trump ile de görüşecek.

Petrol bu yılın ilk çeyreğinde, Suudi Arabistan öncülüğünde Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz bolluğunu gidermek için üretimi kısmaları ile birlikte yüzde 32 ralli yaptı. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşı ve küresel ekonominin yavaşladığına ilişkin işaretler petrolde kazançların sınırlı kalmasına neden oluyor.

Singapur'da Oanda Asia Pacific Ltd. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Haftasonu Çin'den gelen oldukça iyi ekonomik verilerin ardından ekonomik büyümeye ilişkin oldukça iyimser beklentiler var ve petrol muhtemelen hisse senedi piyasalarını takip ediyor," dedi ve "Ticaret görüşmelerinde anlaşma sağlanırsa, tekrar bir yükseliş görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 35 sent yükselerek Singapur saati ile 12:17'de varil başına 60.49 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü yüzde 1.4 yükselerek 60.14 dolardan kapandı. Petrol ilk çeyrekte Haziran 2009'dan bu yana en büyük çeyrek dönem kazancını gerçekleştirdi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.8 yükselerek varil başına 68.12 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 7.47 dolar primli işlem gördü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.